VAŽNA PORUKA BH. VLASTIMA IZ AMBASADE SAD-a! Ako Huaweijeva ili ZTE-ova oprema bude instalirana na bilo koju mrežu, sistemi će biti podložni smetnjama i špijunaži!

Ambasada SAD-a u BiH tvrdi da dopuštanje nepouzdanim, visoko rizičnim ponuđačima da postanu dio bilo koje mreže čini sisteme podložnim smetanjma.

ambasada-sad-a

U odgovoru na upit N1 tvrde da se radovno sastaju sa predstavnicima vlasti iz oblasti telekomunikacija i razgovaraju na ovu temu.

“Dopuštanje nepouzdanim, visoko rizičnim ponuđačima, kao što su Huawei i ZTE, da postanu dio bilo koje mreže, bilo da je riječ o 5G, ili nekoj drugoj mreži, čini ključne sisteme podložnim smetnjama, manipulacije i špijunaži, te osjetljive vladine privredne i osobne informacije izlaže riziku”, saopćeno je.

“Ambasada SAD se redovno sastaje sa relevantnim predstavnicima vlasti iz oblasti bezbjednosti i ključnih infrastrukturnih sektora, kao što su telekomunikacije i energetski sektor, da bi ih informisala o zabrinutosti koja postoji u vezi sa ovim pitanjem”, poručili su.

Ambasada SAD je ujedno pozvala BiH da se pri odabiru opreme za vlastite mreže drži isključivo provjerenih ponuđača.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj