WASHINGTON TRAŽI PRODUŽENJE EMBARGA NA ORUŽJE IRANU! Putin uznemiren: Stao u odbranu Teherana i zatražio hitni online sastanak stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a zajedno sa Njemačkom i Iranom!

Sjedinjene Države učinit će sve što je u njihovoj moći da produže međunarodni embargo na oružje Iranu o kome se raspravlja u Ujedinjenim nacijama, izjavio je u petak američki državni sekretar Mike Pompeo.

putko-iran-123

Vijeće sigurnosti UN-a počelo je glasati o američkim nastojanjima da se produži embargo Iranu, kojima se protive članice s pravom veta Rusija i Kina i čiji rezultat treba biti poznat danas.

‘Učinit ćemo sve što možemo’

Pompeo je, tokom posjete Austriji, izjavio da Iran također mora pruižiti punu saradnju Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju s čijim se čelnikom sastao u Beču.

Neki diplomati tvrde da je pokušaj da se produži zabrana osuđen na neuspjeh i dovodi u još veći rizik ionako krhki nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila.

Nema nikakvog smisla dopuštati najvećem svjetskom sponzoru terorizma da nabavlja i prodaje sisteme naoružanja. Mislim da je to jednostavno ludost – izjavio je Pompeo na konfereniji za novinare, tražeći od svijeta da podrži američki stav.

Učinit ćemo sve što možemo,  našim diplomatskim sredstvima da osiguramo da embargo na oružje ne istekne. Glasanje će se obaviti u narednih nekoliko sati i nadamo se da će biti uspješno. Kada vidimo rezultate, donijet ćemo odluku kako da dalje djelujemo – izjavio je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.

Putin stao u odbranu Teherana

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je predložio održavanje sedmostranog samita putem interneta između pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN-a zajedno sa Njemačkom i Iranom, radi iznošenja koraka s ciljem izbjegavanja spora oko embarga na naoružanje Teheranu.

Putin je istakao da su diskusije u Savjetu bezbjednosti UN-a po pitanju Irana postale sve napetije, saopšteno je iz Kremlja. Amerika je predložila da se Iranu produži embargo na uvoz naoružanja i glasanje se održava danas. Rusija i Kina su protiv produženja embarga.

“Situacija eskalira. Iznesene su neosnovane optužbe protiv Irana”, naglasio je Putin, napominjući da je Rusija u potpunosti posvećena nuklearnom sporazumu sa Iranom.

„Izrađuju se nacrti rezolucija, koji su usmjereni na poništavanje prethodnih odluka Savjeta bezbjednosti, koje su jednoglasno donijete“, dodao je Putin.

U saopštenju se navodi da Rusija predlaže da se što prije održi online sastanak lidera država, stalnih članica SB UN i lidera Njemačke i Irana.

Cilj je određivanje koraka koji će omogućiti da se izbjegne konfrontacija, zaoštravanje situacije u SB UN-a. Važno je da se pruži kolektivna podrška daljoj nesmetanoj realizaciji rezolucije SB UN 2231, koja predstavlja međunarodnu pravnu osnovu za realizaciju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana“, navodi se u saopštenju.

Embargo na oružje Teheranu star 13 godina ističe u oktobru u okviru nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana, Njemačke, Rusije, Kine, Britanije, Francuske i SAD.

Rusija je sugerisala video-konferenciju putem interneta kako bi se izbjeglo pogoršanje situacije u Savjetu bezbjednosti UN-a.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj