FBI ĆE SE PRIDRUŽITI FRANCUSKIM STRUČNJACIMA: Washington traži transparentnu istragu o eksploziji u Bejrutu

 Washington je u subotu zatražio da se provede “transparentna” istraga o eksploziji u Bejrutu, kamo trebaju stići pripadnici američke savezne policije (FBI) kako bi vlastima pomogli u istrazi.

Moramo osigurati provođenje transparentne, sveobuhvatne i vjerodostojne istrage“, rekao je američki državni podtajnik za politička pitanja David Hale prilikom posjete bejrutskoj luci.

Dana 4. augusta požar je uzrokovao eksploziju u skladištu u luci gdje se, kako navode vlasti, u posljednjih šest godina 2.750 tona amonijevog nitrata čuvalo “bez sigurnosnih mjera”, priznao je sam premijer u ostavci Hassan Diab.

U nesreći su nestale cijele četvrti Bejruta, pri čemu je najmanje 178 ljudi poginulo, a više od 6.000 ozlijeđeno. Cijela je zemlja znala da je čuvanje takve holičine kemikalija u gradu opasno, rekli su neki dužnosnici i izvori u sigurnosnoj službi. U Libanonu i u inozemstvu upućeni su pozivi na provođenje međunarodne istrage.

Mnogi optužuju libanonske čelnike da su odgovorni za nesreću zbog svoje korumpiranosti i nemara.

“FBI dolazi ovog vikenda i na poziv Libanonaca obavit će svoju zadaću”, rekao je Hale. FBI će pomoći da se utvrdi “što je uzrokovalo ovu eksploziju”, dodao je.

Libanonski militantni pokret Hezbolah nerijetko optužuju da ima pristup bejrutskoj luci i da vodi krijumčarsku mrežu na granici sa susjednom Sirijom, zahvaćenom ratom.

FBI će se pridružiti međunarodnim stručnjacima koji su već na terenu, među kojima su i oni iz Francuske, koja je pokrenula vlastitu istragu. U eksploziji su poginula dva francuska državljanina.

Iz Hezbolaha zaprijetili Izraelu

Vođa Hezbolaha Sayed Hassan Nasrallah rekao je da će islamistička organizacija pričekati rezultate istrage eksplozije luke u Bejrutu, ali upozorio je da će Izrael u slučaju izraelskog sabotaža “platiti istu cijenu”.

Vođa te moćne šiitske skupine, koju podržava Iran, rekao je u petak u televizijskom govoru da postoje dvije teorije u istrazi onoga što je izazvalo eksploziju. Jedna je nesreća zbog nepažnje, a druga je sabotaža.

Izrael je negirao bilo kakvu povezanost s incidentom. Nasralah je rekao da su među mogućnostima sabotaže postavljanje požara ili manjih bombi. “Ko bi mogao biti iza sabotaže? To bi mogla biti ova ili ona strana, a to bi mogao biti Izrael, što niko ne može poreći “, rekao je.

Hezbolah čeka rezultate libanonske istrage, a ako se utvrdi da je “bila teroristička sabotaža i da je Izrael imao ulogu, jedini Hezbollah neće odgovarati. “Cijela libanonska država mora reagirati”, rekao je.

“Izrael će platiti cijenu za veličinu zločina ako je počinjeno”, rekao je Nasralah.

I libanonske vlasti vode svoju istragu, premda su neki izrazili sumnju u njezinu vjerodostojnost.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj