POSLJEDICE ZATVARANJA: ‘Pandemija koronavirusa koštat će svijet više nego dva svjetska rata’

Zatvaranje ekonomije, tzv. lockdown, zbog pandemije koronavirusa mogli bi na koncu koštati svjetsku privredu kao dva hipotetička svjetska rata – ističu u svome nedavnom izvješću “Rizik, otpornost i uravnoteženje u globalnim lancima vrijednosti” analitičari ugledne američke konsultantske kompanije McKinsey & Company.

Coronavirus crisis will leave 3 lasting scars, even if the economy ...

Oni su u svojoj analizi uzeli u obzir rizike obustave proizvodnje u trajanju od 100 dana u nekoliko scenarija ekonomskih šokova: od cyber napada i trgovinskih sporova do globalnih vojnih sukoba i pandemije.

Cijena pandemije dvostruko veća od troška svjetskog rata

Prema njihovoj analizi, ispada da bi šteta po globalnu ekonomiju od hipotetičkog svjetskog rata iznosila 15 bilijuna dolara, dok bi pandemija koštala dvostruko više, oko 30 bilijuna dolara. To je čak tri puta više od troškova globalne  recesije, procijenjene na 10 bilijuna dolara, a čak 30 puta više od troškova koji bi nastali velikim cyber-napadom.

Analiza McKinseyja, koja se temelji na podacima 325 kompanija iz 13 različitih industrija, kaže da bi takav šok u nekim industrijama naprosto mogao “izbrisati” jedan godišnji prihod u razdoblju od jednog desetljeća.

Najteže pogođena industrija s 25 miliona radnih mjesta

Prema istoj analizi, utjecaj pandemija najteže pogađa tekstilnu industriju i prodaju odjeće, koja na globalnoj razini ima najmanje 25 miliona radnih mjesta. Slijede avioindustrija, industrija namještaja te naftna industrija.

“Iako je pandemija Covida-19 dovela do najvećeg i najobuhvatnijeg šoka u globalnom lancu ekonomije, ona je tek posljednji u nizu poremećaja koji je kompanije izložio nepopravljivoj šteti”, zaključuju analitičari McKinseyja upozoravajući komapnije da budu spremne na nove rizike.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj