RUSIJA PONUDILA VAKCINU, SJEDINJENE DRŽAVE ODBILE: ‘To ne bismo dali ni majmunima, a kamoli ljudima’

Ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio je vakcinu ranije ove sedmice, tvrdeći da imunizacija štiti ljude do dvije godine, a da nije ponudi bilo kakve naučne dokaze. Nijedan stvarni naučnik nigdje nije pružio procjenu dužine imuniteta koju vakcina protiv COVID-19 može pružiti, jer je virus previše nov da bi neko mogao da ponudi odgovor.

vakcina-majmuni-123

“Trenutno nemamo dovoljno informacija za donošenje presude“ kaže viši savetnik generalnog direktora SZO-a Brus Ejlvard o ruskoj vakcini, ali i on i svi ostali stručnjaci smatraju kako je sigurno da se ona ne može koristiti bez finalnih rezultata treće faze kliničkog ispitivanja.

Trenutno razgovaramo sa Rusijom da dobijemo dodatne informacije kako bismo razumjeli status tog proizvoda, sprovedena ispitivanja i zatim koji bi mogli biti sljedeći koraci.“

SZO i njeni partneri uključili su devet eksperimentalnih lijekova za COVID-19 koji su u naprednom testiranju u svojoj Covak inicijativi. To je mehanizam ulaganja SZO-a koji ohrabruje zemlje da se pridruže kako bi mogle da dobiju rani pristup vakcinama. Pomoću ove inicijative bit će prikupljena i sredstva za zemlje u razvoju.

To ne bismo dali ni majmunima

Zasebno, CNN prenosi da je Rusija ponudila da pomogne SAD-u njihovim vakcinama, a Amerika je rekla ‘ne’.

Ruski zvaničnici rekli su da su ponudili „neviđenu saradnju“ sa operativnim Vorp Spidom, ali „SAD trenutno nisu otvorene“ za ruski medicinski napredak. “Postoji opšti osjećaj nepovjerenja prema Rusije sa američke strane, i vjerujemo da se ruske tehnologije – uključujući vakcinu, testiranje i liječenje – ne usvajaju u SAD-u zbog tog nepovjerenja”, rekao je visoki zvaničnik.

Predsjednik Tramp obaviješten je o ruskoj vakcini, izjavila je u četvrtak sekretarica za štampu Bijele kuće Kajli Mekenani. Dodala je da američke vakcine prolaze kroz “rigorozne” 3 faze ispitivanja i moraju se držati mnogo viših standarda. Ruska vakcina u SAD-u smatra se napola pečenom tako da je SAD nikada nisu ni imale u vidu, rekli su američki zvaničnici za CNN. „Nema šanse da u SAD-u neko to pokuša (ruska vakcina) na majmunima, a kamoli na ljudima“, rekao je visoki američki zdravstveni zvaničnik.

Zašto sada ne provedu ozbiljnija istraživanja?!

Ruski zvaničnici su takođe rekli da je Rusija otvorena za puštanje američkih kompanija da proizvode rusku vakcinu u SAD-u. Rekli su da su neke američke kompanije zainteresovane za lijek, bez otkrivanja imena.

Nakon odbijanja, ruski izvori su rekli da bi Vašington trebalo da “ozbiljno razmotri usvajanje” vakcine. “Ako se naša vakcina pokaže kao jedna od najefikasnijih, postavit će se pitanja zašto SAD nisu dublje istraživale ovu opciju, zašto je politika dobila prioritet u pristupu vakcini”, rekao je ruski zvaničnik.

Dok sve liči na pandemijsku parodiju, SAD imaju stvarne zabrinutosti za rusku vakcinu jer ne postoje dokazi koji bi mogli dokazati kako lijek djeluje. „Sada u Rusiji imaju dovoljno oboljelih da bi mogli da sprovedu klinička ispitivanja, ali čini se da to nisu radili u dovoljno velikim razmjerama“, rekao je savjetnik američke vlade. „Nije bilo eksperimenata sa ovom vakcinom. Oni su premalo radili na ljudima da bi odlučili da li će to raditi u većem obimu. Govorimo o potpuno neadekvatnim podacima o sigurnosti.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] RUSIJA PONUDILA VAKCINU, SJEDINJENE DRŽAVE ODBILE: ‘To ne bismo dali ni majmunima, a kamoli … […]

  2. […] RUSIJA PONUDILA VAKCINU, SJEDINJENE DRŽAVE ODBILE: ‘To ne bismo dali ni majmunima, a kamoli l… NOVA VAKCINA ILI ‘NOVI UGOVOR’: Zašto trebamo biti oprezni sa ruskom vakcinom, koja pored kliničkih, sa sobom nosi i političke posljedice?! ‘Svjetski rat’ protiv ‘kineskog virusa’? Američki izbori u doba korone Objavljeno u: […]

  3. […] Nakon Francuske ni Njemačka neće uzimati vakcine preko Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) RUSIJA PONUDILA VAKCINU, SJEDINJENE DRŽAVE ODBILE: ‘To ne bismo dali ni majmunima, a kamoli l… Objavljeno […]

  4. […] RUSIJA PONUDILA VAKCINU, SJEDINJENE DRŽAVE ODBILE: ‘To ne bismo dali ni majmunima, a kamoli l… ŠTA SE DESILO SA POMPEZNO NAJAVLJIVANOM ‘VAKCINOM’? Klinički testovi ruske vakcine trajat će do kraja 2022. godine! NOVA VAKCINA ILI ‘NOVI UGOVOR’: Zašto trebamo biti oprezni sa ruskom vakcinom, koja pored kliničkih, sa sobom nosi i političke posljedice?! Objavljeno u: […]

  5. […] biti oprezni sa ruskom vakcinom, koja pored kliničkih, sa sobom nosi i političke posljedice?! RUSIJA PONUDILA VAKCINU, SJEDINJENE DRŽAVE ODBILE: ‘To ne bismo dali ni majmunima, a kamoli l… PREDSJEDNIK TRAMP VELIKODUŠNO POMAŽE EUROPSKU UNIJU! ‘Trampova vakcina’ protiv […]

Komentiraj