U BLIZINI ZAŠTIĆENOG PODRUČJA: Prepolovio se brod iz kojeg su se izlile tone nafte kod Mauricijusa

Nasukani japanski brod koji je ispustio tone nafte u blizini zaštićenog područja kod Mauricijusa u Indijskom okeanu, razdvojio se, a preostalo gorivo curi u tirkizne vode, saopštili su danas zvaničnici.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama prikazuju brod u dva dijela.

Većina, ako ne i svih preostalih 3.000 tona goriva, ispumpano je s broda tokom protekle nedjelje, pošto su grupe za zaštitu životne sredine upozorile da bi šteta na koralnim grebenima i nekad netaknutim priobalnim područjima mogla biti nepovratna.

Kada se brod “M.V. Wakashio” 25. jula nasukao na koralni greben na njemu su se pojavile dvije pukotine i oko 1.000 tona nafte počelo je da curi 6. augusta.

Vlada Mauricijusa je pod pritiskom da objasni zašto nisu preduzete hitne mjere za ispumpavanje nafte sa broda, a premijer Pravind Jugnauth je za sporo reagovanje okrivio je loše vremenske uslove.

Japanska kompanija “Nagashiki Shipping” koja je vlasnik broda saopštila je da su izvesne količine goriva na brodu “preostale” i nakon ispumpavanja.

Istražuje se zbog čega je brod krenuo sa kursa. Brod je trebao da se nalazi najmanje 16 kilometara od obale.

Kompanija je poslala stručnjake koji će pomoći u saniranju štete.

Vlada Mauricijusa traži nadoknadu od kompanije.

Zemlja sa oko 1,3 miliona stanovnika se u velikoj mjeri oslanja na turizam i već je oštro pogođena ograničenjima putovanja zbog pandemije korona virusa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj