U VARŠAVI POTPISAN SPORAZUM O ODBRANI! Poljska je na putu da postane ključna komponenta američkog vojnog prisustva u Evropi!

Poljska je na putu da postane ključna komponenta američkog vojnog prisustva u Evropi, nakon što je u subotu sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisala sporazum o vojnoj saradnji po kojem će dodatnih 1.000 američkih vojnika biti stacionirano u toj evropskoj državi, prenosi agencija Hina pozivajući se na dpa.

The agreement between Poland and the USA has been signed! Andrzej ...

To će ojačati garancije da će naši vojnici stajati rame uz rame u slučaju bilo kakve opasnosti, bilo da je ona usmjerena prema Poljskoj ili prema SAD-u“, rekao je poljski predsjednik Andrzej Duda nakon ceremonije.

Prema sporazumu, uz dodatnih 1.000 vojnika u Poljskoj će biti stacioniran i dio američkog prekomorskog vojnog komandnog štaba.

U skladu sa sporazumom dogovorenim prošli mjesec, broj američkih vojnika u Poljskoj porast će na najmanje 5.500, što će Poljsku godišnje koštati oko 134,79 miliona dolara više.

Sporazum uključuje i pitanje poboljšanja ekspertize poljskih snaga na području izviđanja i komandne branše, a postoji mogućnost i da, u slučaju povećane prijetnje u tu zemlju stigne veći broj američkih vojnih snaga.

Državna novinska agencija PAP je objavila kako je poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak kazao da je zemlja, ako bude potrebno, u stanju vrlo brzo povećati broj američkih vojnika na 20.000.

O novom odbrambenom sporazumu razgovarali su u subotu u Varšavi američki državni sekretar Mike Pompeo i poljski premijer Mateusz Morawiecki. Oni su, između ostalog, razgovarali o pandemiji COVID-19, 5G mreži i o novom bilateralnom sporazumu o saradnji koji se odnosi na razvoj poljskog programa civilne upotrebe nuklearne energije, rekla je glasnogovornica State Departmenta.

Pompeova posjeta Varšavi uslijedila je nakon posjeta Češkoj, Austriji i Sloveniji, u sklopu regionalne turneje fokusirane na kibernetičku i energetsku sigurnost. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj