HITNA POTREBA ZA SMANJENJEM TENZIJA: Pompeo i Čavušoglu o sporu u Sredozemlju, stigla upozorenja iz EU!

Američki državni sekretar Mike Pompeo i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu razgovarali su danas u glavnom gradu Dominikanske Republike o sukobu oko sporne teritorije u istočnom Mediteranu gdje je Ankara u konfrontaciji sa Atinom i EU.

2774776-1200x627

Nakon sastanka u mjestu Santo Domingo, Pompeo je objavio na “Twitteru” da je sa Čavušogluom razgovarao o “hitnoj potrebi da se smanje tenzije”. Čavušoglu je kasnije rekao novinarima da je objasnio “ispravnu stvar” za koju se zalaže Turska u region.

U pisanoj izjavi američkog Ministarstva vanjskih poslova kaže se da su Çavuşoğlu i Pompeo razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući smanjenju napetosti između regionalnih aktera u istočnom Sredozemlju, gdje Turska provodi istraživanja mogućih nalazišta nafte i plina.

Turska upozorena iz EU

Turska je danas dobila još jedno upozorenje od EU nakon što je najavila da će njen istraživački brod Javuz nastaviti sa operacijama u spornim vodama Mediterana.

Brod Javuz bit će u pratnji još tri turska broda, iako se u upozoprenju iz EU kaže da se “svi brodovi nedvosmisleno upozoravaju da ne plove u tom području”, preneo je Rojters.

Spor između Turske i Grčke intenziviran je proteklih nedjelja zbog prava na istraživanje nalazišta nafte i gasa u Mediterana, čak je prošle nedjelje došlo i do manjeg sudara između grčkih i turskih brodova.

Turski planovi za istraživanje naftnih rezervi u Mediteranu odnose se i na dijelove morskog pojasa koji pripada Egiptu, odnosno Kipru i to dodatno podiže tenzije“, upozorio je evropski šef diplomatije Žozep Borel i pozvao Tursku da bez odlaganja obustavi sve aktivnosti u tom dijelu Mediterana i počne dijalog.

“Ova akcija je podriva napore za obnavljanje dijaloga i pregovora i postizanje deeskalacije, što je jedini put ka stabilnosti i trajnim rešenjima”, naveo je Borel u izjavi koju je prenela diplomatska služba EU (EEAS).

Turski predsjednik Erdogan je juče izjavio da jezik pretnji i sankcija “neće odvratiti Tursku” da zaštiti svoja zakonska prava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj