NETANYAHU SMATRA DA JE POČELA NOVA ERA: Sporazum s Emiratima signalizuje da se Izrael ne mora povlačiti sa okupirane palestinske zemlje da bi postigao mir i normalizaciju s arapskim državama!

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu izjavio je danas da sporazum o uspostavljanju punih diplomatskih odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) dokazuje da Izrael ne mora da se povlači sa okupirane zemlje koju Palestinci traže kako bi postigao mir i normalizaciju s arapskim državama.

NETANYAHU I FORMALNO OPTUŽEN ZA KORUPCIJU: U trenutku kada je ...

„Po Palestincima i mnogim drugima u svijetu koji su se složili sa njima, mir ne može da se postigne bez ustupaka palestinskim zahtjevima, uključujući iskorjenjivanje (jevrejskih) naselja, podjelu Jerusalema i povlačenje na linije iz 1967. Ne više. Taj koncept ‘mira kroz povlačenje i slabost’ je prošao u svijetu“, naveo je Netanjahu u video saopštenju.

Potkopavanje arapskog konsenzusa

Izrael i UAE su u četvrtak objavili da uspostavljaju pune diplomatske odnose na osnovu sporazuma kojem su posredovale SAD i koji zahtjeva da se zaustavi sporni izraelski plan o aneksiji okupirane Zapadne obale, na koju Palestinci polažu pravo. Netanyahu tvrdi da je taj plan samo privremeno odložen na zahtjev SAD-a.

UAE su, kao i veći dio arapskog svijeta, odbijali zvanične diplomatske veze s Izraelom, navodeći da priznanje može stići samo u zamjenu za koncesije u mirovnim pregovorima. Međutim, sporazum Emirata s Izraelom predstavlja prekid sa takvim načelima i može da navede druge arapske države da pođu u tom pravcu, potkopavajući arapski konsenzus koji je bio jedan od rijetkih jakih argumenata za Palestince.

Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Mirovni pregovori koji su s njima vodjeni od 1990-tih godina bili su zasnovani na povlačenju sa tih teritorija koje je Izrael okupirao 1967. godine kako bi se omogućilo stvaranje palestinske domovine. Izrael se 2005. povukao iz pojasa Gaze i odatle evakuisao jevrejske naseljenike.

Čvrsta podrška Arapa Palestincima i njihovim zahtjevima počela je da se osipa posljednjih godina zbog zajedničkog neprijateljstva Izraela i drugih arapskih zemalja prema Iranu i saveznicima te zemlje u regionu.

Osude iz Palestine

Palestinci su osudili današnju Netanyahuovu ocenu. „Mir bi trebalo uspostaviti na osnovi palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. To je arapski i međunarodni konsenzus i ništa drugo nema vrijednost“, rekao je Nabil Abu Rudeinah, portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Netanyahu je takodje danas ponovio svoju interpretaciju sporazuma s Emiratima da je aneksija samo suspendovana i još uvijek je na dnevnom redu dok je u koordinaciji sa Vašingtonom. UAE zvaničnici su nagovijestili da sporazum znači da je aneksija trajno skinuta sa dnevnog reda.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj