WASHINGTON ŽELI I KINU UKLJUČITI U PREGOVORE! Rusija ne vidi brzi dogovor sa SAD-om o kontroli nuklearnog oružja

Rusija je rekla da nije na vidiku brzi dogovor uoči novih pregovora o kontroli nuklearnog oružja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

DA LI JE TRAMP ZAISTA SPREMAN POVUĆI SJEDINJENE DRŽAVE IZ NATO-a ...

Još nema uvjeta, rekao je zamjenik ministra Sergej Rjabkov za agenciju Interfax u nedjelju te dodao da još uvijek vidi znatne razlike, premda je američki stav pozitivan, prenosi Hina.

Pregovori u Beču o jednom od posljednjih važnih bilateralnih sporazuma o naoružanju, Novom STARTU, prema dogovoru trebaju se nastaviti u ponedjeljak i utorak.

Sporazum potpisan 2010. godine

Novi START jest sporazum koji su Moskva i Washington potpisali 2010. godine. Prema njemu, Rusija i SAD ne smiju imati više od 700 upotrebnih interkontinentalnih balističkih projektila, podmorničkih balističkih projektila i strateških bombardera ni više od 1.550 bojevih glava na njima, dok raketnih bacača ukupno ne smije biti više od 800.

Sporazum će biti na snazi do 5. februara 2021, osim ako se ne zamijeni drugim sporazumom o kontroli nuklearnog naoružanja. Također može biti produžen, i to ne duže od pet godina, uz pristanak obje strane.

SAD žele i Kinu u pregovorima

Dvije nuklearne sile već su pregovarale o budućnosti dogovora u Beču. Zasad međutim nema znakova napretka. SAD ustrajavaju na tome da i Kina sudjeluje u pregovorima.

Kina je međutim dosad strogo odbijala pregovarati o svojem razmjerno malom nuklearnom arsenalu, koji se sve više razvija.

Washington želi da bankrotiramo, žele nam nametnuti trku u naoružanju

Amerika pokušava da nametne Kini i Rusiji trku o naoružanju da bi ih dovela do bankrota, i paraleleno s tim koristi sankcije i pokušava da oslabi režim iznutra, fokusirajući se na opoziciju, zabrinuti su moskovski politički i intelektualni krugovi.

Ovako ekspert Centra za istraživanje problema bezbjednosti Ruske akademije nauka Konstantin Blohin vidi poteze Trampove administracije da pridruži Kinu trilateralnim pregovorima o produženju Novog START-a,. On smatra da Washington pokušava iskoristiti Kinu kao mogući uzrok propasti pregovora.

Amerika sve te sporazume doživljava kao nešto što sputava njihove mogućnosti u svijetu i želi da se odvoji od Kine i Rusije“, zavapio je ruski akademik, navodeći da se radi o opasnoj taktici koja ugrožava ruske, ali i kineske interese.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj