ZVANIČNA CEREMONIJA: Demokrate će iduće sedmice nominirati Bidena na virtualnoj konvenciji

Joe Biden će iduće sedmice službeno biti nominiran kao demokratski predsjednički protukandidat predsjedniku Donaldu Trampu na neuobičajenoj virtualnoj nacionalnoj demokratskoj konvenciji bez presedana, koju je, poput čitave američke predsjedničke kampanje, omela pandemija koronavirusa.

Biden says 2020 convention may be 'virtual,' will wear mask in ...

Ove godine izostaje uobičajeno ozračje tradicionalnih republikanskih i demokratskih konvencija – velikih političkih okupljanja koja svake četiri godine obilježe službeni početak kampanje, privlačeći hiljade egzaltiranih članova obiju stranaka.

Prvi put u historiji demokrate su početkom augusta najavili da zbog “pogoršanja situacije s pandemijom koronavirusa“ nijedan govornik neće moći lično održati govor na konvenciji od 17. do 20. augusta u Milwaukeeju, u Wisconsinu, jednoj od saveznih država koje su ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Bez obzira na to održavaju li se na virtualan ili tradicionalna način, konvencije će ove godine bez sumnje ubrzati tempo održavanja kampanje.

Zadnjeg dana konvencije, u četvrtak, “Joe Biden će govoriti o svojoj viziji ujedinjenja Amerike i nastojanja da nas izvuče iz stalnog kaosa i krize”, najavili su demokrate.

Biden, politički veteran, Obamin potpredsjednik i senator dulje od 35 godina, prihvatit će demokratsku predsjedničku nominaciju virtualno, iz svojeg doma u Wilmingtonu, u državi Delaware, odakle će održati i govor. 

Brojni govornici

U srijedu će govor na isti način održati i novoimenovana kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Harris. I ona će govoriti iz Bidenova doma. 

Bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle, iznimno popularni među demokratskim biračima, uz Bidena će održati udarne govore.

Značajniji govori bit će održani u večernjim satima. Udarni govor u utorak navečer održat će Bidenova supruga Jill (69), bivša učiteljica koja je bila vrlo aktivna tijekom cijele kampanje. 

Nastojeći izbjeći duboke podjele koje su potresale stranku 2016. godine, a radilo se o nesuglasicama između pristaša Hillary Clinton i Bernieja Sandersa, Biden se ovaj put pobrinuo da na konvenciju pozove i članove progresivnog krila kako bi zajedničkim snagama surađivali na stranačkom programu. 

Najveći Bidenov suparnik za demokratsku nominaciju, neovisni senator Bernie Sanders, govorit će u ponedjeljak navečer, a mlada zvijezda američkog Kongresa Alexandria Ocasio-Cortez dobit će priliku za jednominutno obraćanje okupljenima u utorak.

Premda pripada umjerenom krilu, Joe Biden će se, po riječima Baracka Obame, biračima predstaviti “najnaprednijim programom” u historijiameričkih predsjedničkih izbora.

Na popisu govornika su i bivši američki predsjednik Bill Clinton koji će govoriti u utorak i njegova supruga, bivša američka državna tajnica Hillary Clinton koja će se demokratima obratiti u srijedu. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj