ISTOPILA SE BIDENOVA PREDNOST U ANKETAMA! Nova istraživanja CNN-a pokazuju skoro izjednačen rezultat pa čak i vodstvo predsjednika Trampa u ekonomskim pitanjima!

Prema novom istraživanju CNN-a, Donald Tramp stoji rame uz rame sa kandidatom demokrata Josephom Bidenom, koji je ranije bio miljenik anketa. Primjera radi, anketa CNN-a sprovedena u junu Bidenu je davala prednost od 14 odsto, dok se ta brojka sada drastično smanjila ili u potpunosti istopila.

tramp-123

Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden vodi sa samo četiri procenta više na nacionalnom nivou, 50– 46, pokazuje anketa. U petnaest država, anketa bivšem potpredsjedniku daje prednost od tek jednog procenta, Biden ima 49, a Tramp 48 posto. Uzimajući u obzir i varijacije ankete, koje se kreću od 3,7 do 5 procentnih poena, predsjednički kandidati su vrlo blizu.

Ovi brojevi su loša vest za Bidena, koji je uživao znatno veću podršku u junu, kada mu je ranija anketa CNN-a donijela prednost od 14 poena nad predsjednikom. Što se tiče nacionalnih tema, Tramp vodi nad Bidenom u ekonomskim pitanjima, koje će vjerovatno zauzeti centralno mjesto jer SAD-u slijedi ekonomski oporavak i potpuno otvaranje ekonomije te borba sa masovnim otpuštanjima i nesigurnim poslovima od ključnog je interesa za građane, o čemu predsjendik Tramp posebno vodi računa.

Bivšem potpredsjedniku se, međutim, više veruje kad je riječ o spoljnoj politici, zdravstvu, rasnoj nejednakosti i odgovoru na epidemiju virusa korona.

Tramp učvrstio prednost među mladom muškom populacijom, neopredjeljenim glasačima i konzervativcima

U anketi provedenoj među biračima širom zemlje od juna najveći preokret zabilježen je među muškarcima (oni su se podijelili otprilike ravnomjerno u junu, ali sada 56% njih podržava Trampa, a 40% Bidena). Muškarci u dobi od 35 do 64 godine sada više naginju naginju Trampu, dok je većina podržavala Bidena u junu.

I partijski neopredjeljeni birači koji su u junu davali prednost Bidenu od 52% naprema 41% za Trampa, promijenili su mišljenje pa ih je sada tek 46% naklonjeno Bidenu.

Tramp je također učvrstio svoje partijske glasove u odnosu na anketu iz juna. Dok je 8% republikanaca u junu izjavilo da će poduprijeti Bidena, ta brojka sada iznosi samo 4%. A predsjednik je pojačao podršku među konzervativcima sa 76% na 85%.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj