KALIFORNIJSKA ‘DOLINA SMRTI’: U SAD-u izmjerena temperatura od 54,4°C, moguće da se radi o najvećoj temperaturi ikad izmjerenoj na planeti!

Temperatura izmjerena u nedjelju u Dolini smrti u Kaliforniji dosegnula je čak 54,4°C, što je vjerovatno najviše otkad od 1913. godine postoje mjerenja živinim termometrom.

Death Valley, California - The all time amazing road trip I have...

Ako su podaci Nacionalne službe za meteorologiju točni, istodobno je riječ o jednoj od triju najviših dosad zabilježenih temperatura u Dolini smrti, smještenoj u kalifornijskoj pustinji Mojave, kao i o najvišoj temperaturi izmjerenoj ondje tokom augusta.

“Ovo izvješće je preliminarno i još nije službeno”, dodali su. Ako izvješće bude tačno, bit će to ujedno i najveća temperatura ikada u SAD-u, a neki meteorolozi javljaju i da bi mogla biti i najveća temperatura na planeti.

Dolina smrti drži rekord najviše temperature ikad izmjerene na Zemlji

Dolina smrti drži rekord kad je posrijedi najviša ikad evidentirana temperatura na našem planetu, 56,6°C, koliko je po Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda zabilježeno 1913. godine, no to je očitanje po mišljenju mnogih znanstvenika sporno.

Veći dio jugozapadnog dijela Sjedinjenih Država zahvatio je nezapamćen toplinski val. U subotu je ondje zabilježeno nekoliko dnevnih toplinskih rekorda.

Nacionalna meteorološka služba izvijestila je o visoka 44,4°C u četvrti Woodland Hills u Los Angelesu, čime je oboren rekord od 42,2°C postavljen 1977. godine. Na području Sveučilišta Kalifornija istog su dana zabilježena 33,3°C, čime je oboren rekord od 32,2°C evidentiran 2003. godine.

U središtu Los Angelesa temperature su dosegnule 36,6 stupnjeva Celzija, koliko je izmjereno i rekordne 1994. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj