(VIDEO) Kako žive Ujguri u Kini? Objavljen video koji pokazuje uslove u prisilnom radnom logoru

Kina brani model zatvaranja kineskih muslimana Ujgura u logore, a taj svoj stav je odbranila nakon što se u javnosti pojavio video na kojem ujgurski model Merdan Ghappar prikazuje kakav je zapravo život u takvim uslovima.

Uighur model sends rare video from Chinese detention center

BBC piše da je Ghappar (31) inače navikao na poziranje pred kamerama s obzirom na to da je on model za online maloprodajni lanac Taobao u Kini i da je oduvijek bio dobro plaćen za svoj izgled i reklamiranje luksuznih brendova.

Međutim, video koji je snimio u zatvoreničkom logoru u kojem su smješteni Ujguri nije ni blizu onima na koje je navikao. Naime, iza njega je na snimku prazna soba s prljavim zidovima i čeličnom žicom preko prozora. Na mjestu gdje “pozira” Ghappar sjedi u tišini s bolnim izrazom lica.

Držeći kameru desnom rukom, otkrio je i svoju prljavu odjeću, natečene zglobove i lisice kojima je njegova lijeva ruka vezana za metalni okvir kreveta koji je ujedno i jedini komad namještaja u toj prostoriji.

Objasnio je kako već 18 dana provodi vezan lisicama s više od 50 drugih ljudi u zatvoru. Dodao je da je izolovan u centru za prevenciju epidemije gdje je i snimio video.

Ghapparov video zajedno s nizom propratnih poruka koje su također proslijeđene BBC-u pruža jezivo i izuzetno rijetko svjedočanstvo “iz prve ruke” o kineskom brutalnom, ali i maksimalno osiguranom tajnom zatvorskom, sistemu.

U posljednjih nekoliko godina procjene ukazuju na to da se više od milion Ujgura i drugih manjina prisilno drži u maksimalno osiguranim logorima u Xinjiangu za koje Kina tvrdi da su dobrovoljne škole za obuku protiv ekstremizma.

Hiljade djece je razdvojeno od roditelja, a kako pokazuje jedno od nedavnih istraživanja, žene su na silu podvrgnute metodama kontrole rađanja.

Osim nedvosmislenih optužbi za mučenje i zlostavljanje, Ghapparovo svjedočanstvo izgleda pruža i dokaze da se, uprkos insistiranju Kine da je većina kampova za prevaspitavanje zatvorena, Ujgure i dalje masovno drže zatvorene i bez podignute optužnice.

Ono sadrži i nove detalje o ogromnom psihološkom pritisku koji se vrši na ujgursku zajednicu, uključujući dokument koji je on fotografisao, a u kojem se djeca od samo 13 godina pozivaju da se “pokaju i predaju”.

Ghapparova porodica, kojoj se on nije javio otkako su poruke prestale da pristižu prije pet mjeseci, svjesna je da je objavljivanje ovog kraćeg videa njega u ćeliji možda pojačalo pritisak i pooštrilo kaznu s kojom se on suočava.

Međutim, kazali su da je to njihova posljednja nada da istovremeno skrenu pažnju na njegov slučaj i na patnju Ujugura općenito.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj