GRČKA TVRDI DA JE TO AGRESIJA NA EU! Erdogan: Prijetnje nas neće odvratiti od potrage za resursima!

Nikakve prijetnje ne mogu odvratiti Tursku od namjere da u istočnom Mediteranu traga za nalazištima prirodnih resursa, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ističući da Ankara očekuje da akteri u regionu preduzmu korake ka smirivanju napetosti koje zbog toga postoje.

Turska je odlučna do kraja tražiti ispunjenje svojih prava u istočnom Mediteranu i nikakva kolonijalistička sila ili prijetnja nas ne mogu odvratiti od traganja za izvorima nafte i prirodnog gasa za koje se smatra da postoje u regiji“, rekao je on u obraćanju u Ankari, dodajući da Turska želi da spor bude riješen dijalogom i diplomatskim putem.

Dva turska istraživačka broda nalaze se u vodama istočnog Mediterana, na koje, osim Turske, pravo istovremeno polažu i Grčka i Kipar, koji je izrazio spremnost na zajednički angažman sa svim susjednim zemljama u cilju definiranja pomorskih granica.

Turska je najbliži susjed Kipra i jedina zemlja s kojom ova otočka država nema takav sporazum, pozivajući se na Reuters. Šef grčke diplomatije je kazao kako očekuje da ministri vanjskih poslova Evropske unije razgovaraju o sankcijama Turskoj sljedeće sedmice.

Eskalacija turske agresije je direktno protiv EU-a i, shodno tome, trebalo bi doći do evropske reakcije“, rekao je šef grčke diplomatije.

Turska je već dobila upozorenje EU-a, nakon što je najavila da će njen istraživački brod “Yavuz” nastaviti s operacijama u spornim vodama Mediterana nadomak Kipra do sredine septembra.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj