ZAJEDNO SA RUSIJOM POTKOPAVALI NAPORE TRAMPOVE ADMINISTRACIJE! Iran se panično brani pred novim optužbama: Tvrde da Teheran nije plaćao premije talibanskoj mreži ‘Haqqani’ da napadaju američke vojnike!

Iran je danas negirao izvještaje da je talibanima plaćano da napadaju američke vojnike i saveznike u Afganistanu.

teroristi

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Saeed Khatibzadeh nazvao je optužbe u medijima “potpuno lažnim” i da SAD pokušavaju da propagandom sakriju svoje “pogrešne procjene” u Afganistanu.

Mediji su juče objavili da su američke obavještajne agencije procijenile da je Iran nudio nagrade talibanima za napade na Amerikance i koalicione vojnike u Afganistanu.

To je samo jedan u nizu izvještaja, oni raniji su pokazali kako je ‘Rusija ucijenila glave američkih vojnika’ u Afganistanu, kako bi minirala mirovne pregovore SAD sa afganistanskim vlastima i talibanskim predstavnicima.

“Premije” od strane vlade, identificirane za CNN kao Iran, uplaćene su mreži Haqqani – terorističkoj skupini koju predvodi drugi najviše rangirani čelnika talibana – za njihov napad na zračnu bazu Bagram 11. decembra, u kojem su ubijena dva civila, a ranjeno više od 70 ostalih, uključujući četiri člana američkog osoblja, navodi se u kratkom dokumentu Pentagona koji je pregledao CNN.

Naziv strane vlade koja je izvršila ta plaćanja i dalje je klasificiran, ali su dva izvora upoznata s obavještajnim informacijama potvrdila za CNN da se odnosi na Iran.

Odgovor Trampove administracije bio je žestok i surov. SAD su ubile ključnog iranskog generala u Iraku manje od mjesec dana nakon napada na Bagram.

Jedan od ciljeva Teherana bio je i oslabiti poziciju američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je u tom periosu bio dosta angažovan na poticanju mirovnih pregovora sa Talibanima, s ciljem da trajno povuče američke snage iz Afganistana. Ovi napadi trebali su pokazati da je Trampova administracija doživjela neuspjeh u tim nastojanjima.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj