KAKO JE KONSTRUISANA LAŽNA AFERA O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA?! Bivši advokat FBI-a priznao da je falsifikovao mail CIA-e na osnovu kojeg je FBI tražio nalog za prisluškivanje bivšeg Trampovog savjetnika za kampanju!

Bivši advokat FBI-a Kevin Clinesmith priznao je pred federalnim sudom krivicu za falsifikovanje dokumenta tokom rane faze istrage biroa o tome da li je izborni štab predsjednika Donalda Trampa bio u dosluhu s Rusijom tokom predizborne kampanje 2016. godine, prenosi New York Times.

clinesmith

Na raspravi u srijedu, koja je vođena videokonferencijom i telefonom zbog pandemije koronavirusa, gospodin Clinesmith je priznao da je njegovo djelovanje udovoljilo kriterijima za ilegalnu lažnu izjavu, jer izvorni tekst nije sadržavao frazu koju je dodao, ali također je rekao da je tada vjerovao da je istina to što je napisao.

Clinesmith je prva osoba optužena u okviru istrage Johna Durhama, federalnog tužioca koji istražuje greške koje je FBI napravio kada je tražio nalog za nadzor bivšeg savjetnika Trampove kampanje Cartera Pagea.

Tokom virtuelnog pretresa u okružnom sudu u Vašingtonu, Clinesmith je priznao da je falsifikovao mail Centralne obavještajne agencije (CIA) koji je FBI upotrijebio 2017. godine kada je od Suda za strani obavještajni nadzor (FISC) tražio da obnovi nalog za praćenje Pagea, prenosi Rojters.

“U tom trenutku sam vjerovao da je informacija koju sam naveo u mailu tačna, ali sam saglasan da sam ja ubacio informaciju koja nije bila u prvobitnom mailu, a ja sam je dodao”, naveo je Clinesmith tokom sudskog pretresa.

U mailu iz augusta 2016. godine, CIA je navela da je Page, koji se u sudskim dokumentima navodi kao “pojedinac broj 1” , bio odobren kao “operativni kontakt” od 2008. do 2013. godine. Kada je od Clinesmitha kasnije zatraženo da potvrdi tu informaciju, on je krivotvorio novi mail od CIA-e kako bi izgledalo da Page nije izvor agencije, navodi se u optužnici.

Falsifikovani mail je otkrio generalni inspektor Sekretarijata za pravosuđe Michael Horovic, koji je u decembru prošle godine objavio izvještaj u kojem se navodi 17 “osnovnih i suštinskih” grešaka i propusta u prijavama FBI-ja za naloge za nadzor. Trampovi republikanski saveznici često ukazuju na taj izvještaj kao dokaz šire zavjere vladinih zvaničnika u namjeri da potkopaju Trampovo predsjedništvo.

Izricanje kazne zakazano je za 10. decembar, a Clinesmith je suočen s maksimalnom zatvorskom kaznom od pet godina, mada se u njegovom slučaju, prema riječima sudije Okružnog suda, preporučuje do šest mjeseci zatvora.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:
  1. […] KAKO JE KONSTRUISANA LAŽNA AFERA O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA?! Bivši advokat FBI-a priz… KAO U SJEVERNOJ KOREJI! Ovo je dokument FBI-a koji potvrđuje da je istraga protiv Trampove kampanje o navodnom ‘dosluhu sa Rusima’ bila pravno neutemeljena: Dokument na osnovu kojeg je pokrenuta istraga kreirao, odobrio i sebi poslao jedan te isti agent FBI-a! FBI ŠPIJUNIRAO TRAMPOVU KAMPANJU NA OSNOVU RUSKIH DEZINFORMACIJA! Revizija FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom! KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku tajnosti sa dokumenata: Isplivala imena najviših dužnosnika Obamine administracije, uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! TRAGOM PODATAKA AMERIČKE KONTRAOBAVJEŠTAJNE SLUŽBE: Zašto Rusija, Kina i Iran nikako ne žele reizbor predsjednika Donalda Trampa?! PREDSJEDNIK TRAMP NAREDIO CYBER NAPAD NA RUSKU AGENCIJU TOKOM KONGRESNIH IZBORA 2018. GODINE! Postavlja se pitanje, zašto tako nije reagovao Obama tokom izbora 2016. godine, iako je imao obavještajne podatke? Objavljeno u: […]

  2. […] uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! KAKO JE KONSTRUISANA LAŽNA AFERA O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA?! Bivši advokat FBI-a priz… EKSKLUZIVNO DONOSIMO DEKLASIFIKOVANE DOKUMENTE FBI-a! Kako je Trampu montirana afera o navodnom […]

  3. […] KAKO JE KONSTRUISANA LAŽNA AFERA O NAVODNOM TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA?! Bivši advokat FBI-a priz… […]

Komentiraj