PARTNERSTVO KOJE PREDSTAVLJA POKRETAČKU SNAGU EU! Iza zidova srednjovjekovne tvrđave, Macron i Merkel iscrtavaju smjer Evrope!

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron sastaju se u srednjovjekovnoj otočnoj tvrđavi na Sredozemlju kako bi iscrtali sljedeće korake za partnerstvo koje je pokretačka snaga Evropske unije.

Fort de Bregancon, službena ljetna rezidencija predsjednika Francuske

Unutar zidina Fort de Bregancona, tradicionalne ljetne rezidencije francuskih čelnika, njemačka kancelarka i francuski predsjednik razgovarat će o rješavanju najhitnijih problema na globalnom planu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Razgovarat će o Libanu, antivladinim protestima u Bjelorusiji, krizi zbog COVID-a 19, državnom udaru u Maliju i napetostima između Grčke i Turske, rekao je dužnosnik iz ureda francuskog predsjednika.

U isto vrijeme Merkel – imajući na umu svoje nasljeđe budući da se završava njenih 15 godina na vlasti – nastoji učvrstiti napredak u nekim dugogodišnjim ciljevima, daleko od svakodnevne drame međunarodnih poslova.

To uključuje, prema dva viša izvora njemačke vlade, odlučivanje o tome kakve bi odnose Evropa trebala imati s Kinom, ponovno promišljanje oblika EU-a nakon britanskog odlaska te određivanje uloge Evrope kao odbrambene snage koja bi se trebala uskladiti s njenom ekonomskom moći.

Francusko-njemački angažman

Oboje (Merkel i Macron)  su svjesni da je EU u ključnom razdoblju i da će se Francuska i Njemačka – iako imaju različita stajališta o mnogim pitanjima – morati držati zajedno“, rekao je jedan od dva izvora iz njemačke vlade.

Merkel i Macron u julu su radili na tome da uvjere posvađane članice EU-a da se dogovore i bloku prvi put u njegovoj historiji daju ovlasti udruženog preuzimanja tereta za finansiranje oporavka od COVID-a 19.

Nakon tog postignuća pažnja se sada okreće prema tome što bi duo još mogao učiniti prije završetka mandata Angele Merkel i francuskih predsjedničkih izbora 2022. godine.

“Ovaj posjet svjedoči o izvanrednom nivou francusko-njemačkog angažmana na bilateralnoj, evropskoj i međunarodnoj razini”, rekao je dužnosnik iz ureda francuskog predsjednika.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj