RUSIJA I KINA STALE UZ TEHERAN U VIJEĆU SIGURNOSTI! ‘Nikakve prijetnje SAD-a neće prekinuti našu saradnju s Iranom’

Američke prijetnje na račun Rusije i Kine o „posljedicama“ zbog saradnje sa Iranom su neosnovane, Moskva će nastaviti saradnju sa Iranom uprkos svim američkim pretnjama, rekao je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov. Kina je takođe osudila potez Vašingtona.

rusija-kina-iran-123456

Moskva osuđuje namjere SAD-a da obnovi sankcije VS UN-a Iranu

Prijetnje koje već stižu iz Vašingtona, da Rusija i Kina navodno trebaju razmisliti o posljedicama su u uobičajenom američkom stilu. Nikakve prijetnje neće promijeniti naš stav. To se nikako neće odraziti na našu saradnju sa Iranom. Ne možemo se u svakoj situaciji složiti sa SAD-om. Mi ne znamo šta može sutra pasti na pamet ljudima koji donose odluke u toj zemlji. Rukovodimo se isključivo sopstvenim interesima, sopstvenim obavezama i međunarodnim pravom“, dodao je Rjabkov.

On je istakao da Moskva osuđuje namjere SAD-a da obnovi sankcije Vijeća sigurnosti UN-a protiv Irana.

„Nakon što su SAD izašle iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana, u potpunosti su izgubile bilo koja prava u okviru tog dokumenta. Oni nemaju ni pravne, ni političke osnove da upotrijebe odredbe rezolucije 2231 VS UN-a protiv Irana. To je apsurdno. Mi osuđujemo takve postupke SAD“, rekao je Rjabkov.

On je dodao da namjere Vašingtona da „obnovi“ sankcije UN-a protiv Irana dovode Vijeće sigurnosti u ozbiljnu krizu.

I Kina osudila američke sankcije

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Liđijan je izjavio da SAD nemaju pravo da zahtijevaju obnavljanje režima sankcija UN-a protiv Teherana, jer su izašle iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o Iranu.

Portparol je istakao da je to stav apsolutne većine članova VS UN-a i međunarodni konsenzus.

„Kineska strana odlučno istupa protiv jednostranih sankcija SAD-a protiv drugih zemalja. Kineska strana uporno poziva SAD da izvršava odluke VS UN-a, svoje međunarodne obaveze i da poštuje zakonska prava i interese drugih zemalja“, dodao je kineski diplomata.

Ranije je saopšteno da će američki državni sekretar Majk Pompeo  uskoro obavijestiti članove Vijeća sigurnosti UN-a o obnavljanju sankcija protiv Irana. On je rekao da ukoliko Rusija i Kina to budu ometale Amerika će odgovoriti sankcijama.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj