Bože, pomozi!

Još uvijek sam pod utiskom te scene, koja kako vrijeme prolazi svaki put u sjećanju ispliva sa nekim novim detaljima, dok je stvarnost, nažalost, potvrđuje u svim njenim bojama i nijansama. Ministar policije u društvu nekoliko osoba ‘iz kriminalnog miljea’, dok je u isto vrijeme ministrov brat radio kao državni tužilac, a njihov se ‘javno tajni’ susret dešava u džamiji Magribiji na džuma-namazu.

radonja-mak

Da je neko namjerno želio naslikati idealnu scenu moralnog posrnuća bh. društva u njegovoj kolumbijskoj fazi (ministar policije sa osobama koje u javnosti važe za kriminalce u Božijoj kući), teško da je mogao naći ‘bolje primjerke’ i adekvatniji ambijent. Naslov bi mogao biti: ‘Kriminalno-politička hipokrizija pod kupolom IZ-a’.

‘Bože, primi dovu od nas’

Da li su se molili Bogu da im prođe još jedna tura ‘skupocjenog cvijeća’ za Evropu, da li je to bila možda zajednička dova ili neki novi poslovni dogovor, jer je bilo očigledno da taj susret nije bio slučajnost, pitanja su koja su mi se nametala u prvi mah. Međutim, nisam morao dugo čekati jer je odgovor došao već narednih dana na naslovnoj stranici ‘Dnevnog avaza’, gdje se šepurio naslov ‘Bračni par Čaušesku’. Da li je moguće da je ta naslovnica u kojoj se sugerira na lidera SDA i njegovu suprugu dogovorena na toj džumi, pitao sam se, budući da su braća Čampare i Radončić tada slovili kao ljuti neprijatelji i suparnici, i da li sam u svojoj analizi stanja u bh. društvu propustio registrovati neke korake?!

Ispostavilo se poslije, naravno, da sam previdio brojne stvari na bh. političkoj sceni i da mi je ta nemila scena kojoj sam svjedočio, pomogla da sasvim iznova proanaliziram bh. političku scenu i čak ‘najavim’ neke događaje koji će kasnije uslijediti, a koji su bili samo logičan slijed onoga što im je prethodilo.

Nekako u isto vrijeme, odmah nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović preuzeo lidersku poziciju u stranci, počele su razmirice i sukobi nekoliko stranačkih klanova koji su rasli i odgajani pod Tihićevim skutima, a kojima je izbor Izetbegovića očigledno pomrsio neke račune. Međutim, malo je ko tada mogao vjerovati u ono što je danas potpuno očigledno, da su ti sukobi bili fingirani kako bi se urušila pozicija Bakira Izetbegovića te da bi se kao predsjednički kandidat na općim izborima 2018. godine nametnuo ‘miroljubivi i očuvani Zvizdić’, koji bi došao kao logično ‘srednje rješenje’ u sukobu između dvaju ‘zaraćenih strana’, Konakovićeve i Efendićeve. Na isti način i po istom principu Zvizdić je ‘nametnut’ i na kantonalnom nivou – oni se kao svađaju, a na kraju se slože oko Zvizdića. Efendićevi javni istupi protiv Izetbegovića i kasnije Konakovićevo i Ademovićevo istupanje iz stranke bili su izrazi frustracije zbog očigledno neuspješno okončane strategije zauzimanja stranačkog i državnog vrha, odnosno posljedica ugroženosti ‘umjerene struje’, koju su predstavljali Čampare, Zvizdić i rođaci.

Izborni rezultati koji su uslijedili 2018. godine, gdje je u KS bilo matematički moguće formiranje vlasti i bez SDA, uprkos činjenici da su lokalne zajednice u KS, poput općine Novi Grad bile pod vlašću SDA načelnika, ili sa velikim udjelom SDA u općinskim vijećima, dok je istovremeno prethodnu kantonalnu vladu vodio sadašnji NIP-ovac, a bivši SDA-ovac Konaković, samo su bili logičan slijed diverzija i podmetanja SDA-u na njenom putu oporavka.

Zar se onda danas trebam čuditi što Čamparin prijatelj tužilac Oleg Čavka vodi predmet o navodnom falsifikovanju diplome čelnika OSA-e, ili što jedan drugi Čamparin prijatelj tužilac Džermin Pašić vodi predmet ‘Respiratori’, gdje je čak privođen i premijer FBiH? Zašto bih se čudio ilegalno snimljenom razgovoru u ‘aferi Asim’, ili tome da je Čampara dok se Novalić nalazio u pritvoru pozivao na formiranje nove Vlade FBiH? Trebam li se možda sada čuditi što Čampara glasa mimo preporuka i zajedničkog dogovora stranke SDA u Skupštini KS i što podržava prijedloge opozicije (NIP, SDP, NS, Hadžibajrić), dok oni istovremeno objeručke i jednoglasno podržavaju njegove prijedloge o reformi policije, slažući se tako i uzajamno pomažući jedni druge? Zar treba da me iznenadi Čamparin poziv za smjenom kantonalne vlade čiju okosnicu čine kadrovi stranke kojoj i on formalno pripada, i to u isto vrijeme kada to isto, na malo grublji način, traži i Konaković?

Naravno da ne treba, jer je očigledno da se u Kantonu Sarajevo dešava jedan udruženi kriminalno-politički poduhvat, kojem nije cilj razaranje samo kantonalne vlade, već mu je cilj rasturanje koalicije na federalnom i državnom nivou, kako bi SDA izbore dočekala rasturena i podijeljena i kako bi dotična ekipa ‘na terenu’ dokazala da je politika lidera SDA bila pogrešna.

Čampara: ‘Efendić predstavlja sve ono za šta se zalaže SDA’

U tom smislu, kada je nanošenje štete u pitanju,  uvijek se može računati na načelnika Novog Grada, Semira Efendića, javnosti dobro poznatog po neviđenoj bahatosti i beskrupuloznosti te izostanku bilo kakvog osjećaja krivice ili grižnje savjesti. Posljednjih dana se i Efendić, kao uostalom i Konaković i Čampara, obrušio na kantonalnu vladu u Sarajevu jer smatra da su njene institucije odgovorne za blokiranje njegovog ‘mega projekta’, još jedne betonsko-staklene konstrukcije kojom bi Sarajevo ostalo osakaćeno i funkcionalno i estetski.

Pokušaj podizanja ‘Berlinskog zida’ na međuentitetskoj liniji (što je međunarodna zajednica zabranila Karadžiću i Krajišniku) te drugi projekti iz Efendićevih vizija, a za koje je vjerovatno bio zadužen poznati arhitekta Zvizdić, izraz su megalomanske ‘svijesti kasabe’ o urbanom prostoru, koji bi bili još jedna izraslina na već unakaženom pejzažu grada. Pod Efendićevom palicom takvi ‘urbanistički zločini’ mogli bi biti provedeni u djelo, jer općinska vlast nije u stanju razumjeti, ili ne haje za to, da bi uređenje urbanog prostora moralo biti  prilagođeno potrebama građana, a ne frustracijama nekih političara ili planovima privatnih investitora. Javne površine i trgove trebalo bi ispuniti sadržajima koji bi poboljšali kvalitet života ljudi. Međutim, Efendić i njegova uprava očigledno to nisu u stanju razumjeti.

Projekat kojim se često hvalio Efendić, jeste jedan park u njegovoj općini izgrađen u krugu bivše kasarne ‘Safet Zajko’. Možda je neke naivne građane dirnula Efendićeva briga za sigurnost djece, jer je na desetine naoružanih zaštitara u toku dana ‘čuvalo’ navedeni park i njegove objekte. Oni iskusniji su znali da se pored parka nalazi carina…

Međutim, čemu se čuditi ako govorimo o čovjeku koji je bahateći se službenim automobilom u danima vikenda skrivio saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom, koja će očigledno imati sudski epilog, a koji zbog svega toga i ne pomišlja da preuzme političku ili moralnu odgovornost za svoje postupke, iako zna da su oni sada teret cijeloj stranci. Poznati su i njegovi izleti u ‘visoku politiku’, gdje je ostala prepoznatljiva njegova stručnost u oblasti ekonomije, kada je izjavio, ili bolje reći izvalio, da se u BiH neće desiti inflacija ukoliko bi se odštampala milijarda-dvije konvertibilnih maraka. Budući da je i sam imao aspiracije prema funkciji člana državnog Predsjedništva, ne bi me čudilo da je priželjkivao Dodika i Čovića u Predsjedništvu pa da sa njima obavi taj posao.

Efendić: ‘Od SDA je samo NIP gori’

Na koncu, da je savez ‘četvorke’ zaista u javnom partnerstvu sa Čamparom i Efendićem, najbolje svjedoči njihov izbor kandidata za načelnika općine Novi Grad, kojim su dali vjetar u leđa Efendiću. Zajednički kandidat ‘anonimus iz NiP-a’ te kompromitirana i nepopularna kandidatkinja SBB-a, koju je Radončić iz tornja u ‘Tešanjskoj ulici’ spasio od ‘tešanjske naftne kompanije’, poklon su Efendiću i Čampari u zamjenu za rasturanje koalicije na kantonalnom,  federalnom i državnom nivou, kako bi u tom haosu pripadnici pete kolone u SDA ‘obavili nedovršeni posao’, a kilava opozicija u cijelom tom haosu uzela dobar zalet za lokalne, ali i za opće izbore.

Kada sve ovo znamo, jasno je da i Radončić samo čeka priliku da se uhvati u ovo kolo, kao i nebrojeno puta do sada. Na svom ličnom instagram profilu i u ‘Avazu’ iznosio je posljednjih dana (19.8.2020.) insinuacije i neutemeljene klevete na račun članova uglednih bošnjačkih porodica, između ostalog i Izetbegovića, da bi već dan kasnije (najavljen 20.8.2020., a objavljen 21.8.), ne mareći za takve laži i ranije Radončićeve ispade, intervju za Avaz dala ‘Alijina unuka’, promovišući se kao neko novo političko lice lokalnih izbora.

Vjerovatno bi više simpatija zaradila da je odbila govoriti za Avaz iz protesta prema onome što je Radončić preko Avaza plasirao u javnost, pa da je tako odbranila svog daidžu i daidžinicu, umjesto što je javno zatražila njihovu podršku za svoju ličnu političku afirmaciju. Na kraju, jednoj pristojnoj osobi ne bi trebalo imponovati da se nađe u istom kontekstu sa Radončićem, Lekićima, Čamparama, Keljemendijima, Efendićem, Konakovićem, Ademovićem, Kojovićem, a kamo li da odigra neku ulogu u njihovim planovima.  

(Global CIR/Piše: Amel Jašarević)

Objavljeno u:

Komentiraj