JOSEPH BIDEN SLUŽBENO KANDIDAT DEMOKRATA! Obećao promjene u vanjskoj politici i ekonomiji, Tramp mu replicirao: ‘Zašto to nisi uradio prethodnih 47 godina?’

Joseph Joe Biden službeno je u četvrtak navečer postao demokratski predsjednički kandidat i poručio Amerikancima da se na izborima u novembru biraju dostojanstvo, nauka i demokratija te obećao izvući Ameriku iz tame u koju ju je, kaže, uvukao aktuelni predsjednik Donald Tramp.

NEKADA JE LADY GAGA PJEVALA 'ALEJANDRO', A DANAS KATY PERRY PJEVA ...

Započeo je svoj govor citatom aktivistice za građanska i ljudska prava Elle Baker: “Dajte ljudima svjetlo i oni će pronaći put“.  Upozorio je da je Amerika bila “predugo u tami” pod Trampovim vodstvom i da se njegov mandat vrtio samo oko njega, umjesto oko Amerikanaca, prenosi Hina, pozivajući se na BBC.

Ako mi povjerite predsjedništvo, izvući ću najbolje iz vas, a ne najgore. Bit ću saveznik svjetla, a ne tame.” Poručio je i da se na ovim izborima biraju i “dostojanstvo, nauka i demokratija” i upozorio da je Amerika u “razdoblju stvarne opasnosti, ali i izvanrednih mogućnosti”.  

Obratio se bivšem predsjedniku Baracku Obami za čija je dva mandata obnašao dužnost američkog potpredsjednika. “Bio si izvrstan predsjednik, predsjednik na kojeg se naša djeca mogu ugledati. To niko neće moći reći za trenutnog okupatora Bijele kuće.”

Plan protiv korona virusa 

Nikada nećemo vratiti ekonomiju na noge i sigurno vratiti djecu u škole dok se ne suočimo s virusom“, ponovio je kritike na Trampov odgovor na pandemiju korona virusa i poručio da on ima plan za razliku od svog republikanskog rivala.

Biden je obećao razvijanje brzih testova na korona virus i proizvodnju zaštitne i medicinske opreme u SAD-u “kako više nikada ne bismo morali biti u milosti Kine ili drugih zemalja da zaštitimo našu zemlju”. Također je obećao uvesti obvezno nošenje maski u svim saveznim državama. 

Vanjskopolitički ciljevi

Bit ću predsjednik koji stoji uz svoje saveznike i prijatelje i jasno dati do znanja protivnicima da su dani zbližavanja s diktatorima završeni”, rekao je Biden.

Dodao je da neće tolerirati uplitanje stranih sila u “najsvetiju demokratsku aktivnost – glasanje”, referirajući se na rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Obećao je da će se SAD, ako bude izabran, vratiti obvezama Pariškog klimatskog sporazuma iz kojeg se Tramp povukao. 

Jednake plate za muškarce i žene 

Demokratski kandidat obećao je stvoriti bolji obrazovni sistem koji neće mlade ljude ostavljati u dugovima, nova radna mjesta i izjednačavanje plata žena i muškaraca. 

Kaže i da “ne želi nikoga kazniti”, ali smatra da je vrijeme da najbogatiji ljudi i najveće korporacije više pridonesu SAD-u. 

Zaključio je svoj govor pozivajući birače da “okončaju poglavlje američke tame, ovdje, večeras”. 

Tramp: Imamo posla sa ludim ljudima

Aktuelni predsjednik Donald Tramp reagirao je na Bidenove kritike na Twitteru.  “Joe u 47 godina nije napravio nijednu od tih stvari o kojima sada govori. Nikada se neće promijeniti, to su samo riječi”, napisao je Tramp.

Tokom zaustavljanja kampanje u blizini Bidenovog rodnog mjesta u Scrantonu, Tramp je u četvrtak kazao da će, ukoliko Biden bude izabran u novembru, zakon nestati i u zemlji, a progresivni demokrati preuzeti kontrolu nad saveznim politikama.

“Ulog na ovim izborima je opstanak naše nacije”, kazao je Tramp. “Imamo posla s ludim ljudima s druge strane, hladno ludim kamenom.”

Predsjednik Tramp je napao Bidena igrajući na nemire u gradovima pod vodstvom demokratskih vlasti, piše Fox News.

“Ako želite ideju o životu pod Bidenom, razmislite o tinjajućim ruševinama u Minneapolisu u Portlandu, krvlju poškrapanim pločnicima u Chicagu i nasilju koje dolazi u vaš grad”, rekao je Trump.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj