KREMLJ SPRIJEČIO ‘MEDICINSKU EVAKUACIJU’ U NJEMAČKU: U tijelu Navaljnog pronađena supstanca opasna i po okolinu?

Glavni ljekar klinike u kojoj se liječi ruski opozicionar Aleksej Navaljni u sibirskom gradu Omsku rekao je danas da se njegovo stanje popravilo u manjoj mjeri, ali da je i dalje nestabilno i da bi pokušaj transportovanja pacijenta bio rizičan po njegov život.

U tijelu Navaljnog pronađena supstanca opasna i po okolinu?

Ljekar Aleksander Murahovski izjavio je da postoji pet mogućih dijagnoza za stanje Navaljnog i da će rezultati testova stići za dva dana. On je odbio da odgovori na pitanje da li je Navaljni otrovan.

Saveznici Navaljnog žele da on bude prebačen na liječenje izvan zemlje, ali je Murahovski izjavio da postoje mnoga pravna pitanja koja treba riješiti prije nego što to može da se dogodi. On je rekao da su najbolji ljekari doletjeli iz Moskve da bi liječili Navalnog.

‘Kremlj spriječio medicinsku evakuaciju’

Saveznici Navalnog smatraju da je Kremlj spriječio medicinsku evakuaciju u Njemačku i da ova odluka dovodi u smrtnu opasnost Navaljnog, jer je bolnica u kojoj leži u Sibiru slabo opremljena.

Njegova supruga Јulija rekla je da su ljekari prvo pristali da Navaljni bude transportovan, ali su se predomislili u posljednjem trenutku.

Kremlj je jučer objavio da će zdravstvene vlasti razmotriti svaki zahtjev da Navalni bude prebačen u neku evropsku kliniku i da otvoreno govore o njegovom zdravstvenom stanju. Spor je nastao u vrijeme kada je njemački medicinski avion sletio u Omsk.

U tijelu Navaljnog pronađena supstanca opasna i po okolinu?

Direktor Fonda za borbu protiv korupcije, čiji je Navaljni osnivač, Ivan Ždanov rekao je da su, prema riječima predstavnika saobraćajne policije, u organizmu Navaljnog pronašli opasnu supstancu, koja ne predstavlja samo opasnost za njega, nego i za njegovu okolinu.

Prema njegovim riječima, na pitanje da objasne o kakvoj supstanci je riječ, predstavnica policije je rekla da je to “tajna istrage, da ne može reći i da je riječ o smrtno opasnoj supstanci, zbog koje bi svi oko pacijenta morali nositi zaštitna odijela”.

Ždanov je precizirao da ne zna o kojoj supstanci se radi. Saobraćajna policija i ljekari zasad ne komentarišu ove navode.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj