LONDON, PARIZ I BERLIN ODBIJAJU ZAHTJEV SAD-a ZA VRAĆANJEM SANKCIJA IRANU! Iz Washingtona poručuju: ‘Svrstali ste se uz iranske ajatolahe i učinili svoje građane manje sigurnim’

Velika Britanija, Francuska i Njemačka kazale su da neće podržati američki zahtjev da UN ponovno uvede sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015, navodeći da to ne bi bilo u skladu s nastojanjima da se taj sporazum podrži.

diranski-nuk-program

 “Kako bi se očuvao sporazum, pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom i da se bez odgode vrati ispunjavanju obveza koje iz njega proizlaze“, navodi se u zajedničkom priopćenju triju država.

U izjavi zemalja saveznica ističe se da tri države ostaju privržene nuklearnom sporazumu s Iranom, iz kojeg je SAD istupio.

Sjedinjene Američke Države službeno su u četvrtak podnijele zahtjev UN-u da se ponovno uvedu sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

U pismu koje je Washington uputio Vijeću sigurnosti UN-a navodi se da se Iran ne pridržava tog sporazuma.

Šef američke diplomatije Mike Pompeo optužio je London, Pariz i Berlin da su “izabrali svrstati se uz (iranske) ajatolahe” umjesto uz svog saveznika SAD.

Podržavaju ‘ludi’ nuklearni sporazum

Američki državni tajnik Mike Pompeo samouvjeren je po pitanju ponovnog uvođenja UN-ovih sankcija Iranu te je kritizirao europske potpisnice iranskog nuklearnog sporazuma zbog nepodržavanja američkog plana i podrške “ludom” nuklearnom sporazumu.

Europski vođe “odbijaju učiniti hrabru stvar”, kazao je Pompeo u intervjuu za Fox News u srijedu.

“Imamo iste ciljeve, samo oni podržavaju taj ludi nuklearni sporazum”, kazao je, referirajući se na nuklearni sporazum s Iranom iz 2015., koji su potpisali SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Kina i Rusija.

Trump je povukao SAD iz tog sporazuma, po kojemu je Iran pristao ograničiti razvoj svog nuklearnog programa, u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. 

Washington tvrdi da se Iran nije pridržavao sporazuma, zbog čega, tvrdi Pompeo, postoji opravdani razlog za vraćanje sankcija UN-a.

“Vratit ćemo sankcije UN-a i svijet će biti sigurniji”, rekao je Pompeo koji će u četvrtak u New Yorku Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti plan ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

Pompeo je također upozorio Rusiju i Kinu da se ne protive ponovnom uvođenju sankcija Iranu.

Pompeo će se sastati s indonezijskim veleposlanikom pri UN-u Dian Triansyahom Djanijem, koji je predsjedatelj Vijeća sigurnosti u augustu, kako bi podnio prigovor zbog iranskog nepridržavanja sporazuma iz 2015., iako se Washington povukao iz istoga 2018.

Kao odgovor na američku kampanju “maksimalnog pritiska” ekonomskim sankcijama, koje su uvedene kako bi se prisililo Iran da pregovara o novom sporazumu, Teheran je prekršio ograničenja iz sporazuma, uključujući dopuštenu razinu obogaćenog urana

Rusija, Kina i druge zemlje dovode u pitanje legalnost američkog poteza, budući da se Washington ne pridržava, kako je kazao Tramp, “najgoreg sporazuma ikad”.

Reuters navodi, pozivajući se na diplomate, da će Rusija, Kina i druge zemlje vjerojatno ignorirati američki plan te neće uvesti sankcije Iranu.

Upitan hoće li SAD uvesti sankcije Rusiji i Kini, ako odbiju ponovno uvođenje UN-ovih sankcija Iranu, Pompeo je odgovorio: “Apsolutno”.

SAD su zaprijetile da će pokrenuti ponovno uvođenje sankcija Iranu, nakon što u petak na Vijeću sigurnosti nisu uspjeli progurati produženje embarga na oružje Teheranu, koji ističe u listopadu.

Pompeo je kazao kako je žalosno što su europske članice Vijeća sigurnosti bile suzdržane prilikom glasanja te da su tim potezom “učinili europske građane manje sigurnima”.

Nakon što Pompeo podnese prigovor Vijeću sigurnosti, po pitanju sankcija Iranu, tijelo ima 30 dana za usvajanje rezolucije o produženju trenutnog stanja ukinutih sankcija ili, u suprotnom, sankcije ponovno stupaju na snagu. Na svaki pokušaj produženja zamrzavanja sankcija SAD će uložiti veto.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj