XI JINPING SPROVEO BRUTALNU ČISTKU U SVOJIM REDOVIMA! Brine o svemu što bi moglo da ugrozi njegovu moć, a sada pokazuje strah i paniku!

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je novi krug čistki u državnom vrhu, ovog puta namijenjenog policijskom i pravosudnom sektoru, kao dio svoje tekuće “antikorupcijske kampanje“.

Why Chinese president Xi Jinping is worried about swans and rhinos

Čistku je još prošlog mjeseca najavio jedan od Xijevih saradnika, rekavši da je vrijeme da se “sječivo okrene unutra i sastruže otrov sa kosti“.

U roku od nedjelju dana pokrenuta je istraga protiv više od 20 policijskih i pravnih zvaničnika, a na desetine njih je uklonjeno sa svojih položaja, objavio je “Wall Street Journal”. Nekoliko njih je već uhapšeno, uključujući i najmanje jednog šefa policije.

Xi ukinuo ograničenje mandata

Xi ne mora da brine izborima. Prije dvije godine je ukinuo ograničenja mandata i tako omogućio sebi da ostane doživotni predsjednik. Međutim, on i dalje mora da brine o svemu što bi moglo da ugrozi njegovu moć, posebno usred ekonomskog pada zbog koronavirusa i rastućih tenzija sa Sjedinjenim Državama.

To znači uklanjanje svakoga ko bi mogao da predstavlja ozbiljnu prijetnju. Xi je ovakve vrste brzih čistki učinio zaštitnim znakom svoje vladavine. Počeo je od eliminacije glavnih političkih rivala nakon što je preuzeo vlast i nastavio je sa ključnim institucijama, kao što su državna preduzeća i vojska.

Xijevi branioci kažu da su čistke dio antikorupcijskog rada, međutim, antikorupcijske akcije sprovedene pod okriljem Кomunističke partije Кine imaju tendenciju da se prate poznat obrazac. Cijena luksuznih predmeta – koristan posrednik za korupciju, jer mito često uključuje razmjenu luksuzne robe – pala je tokom prvih krugova čistki, a zatim dostigla rekordne vrijednosti prije pandemije koronavirusa.

“VST” otkriva da su se pod istragom našli i kadrovi za koje se činilo da su dobro poslovali.

Mnogi smatraju da je Xi ovim čistkama pokazao strah, jer u posljednje vrijeme kruže izvještaji da se usljed prevelike koncentracije moći unutar Komunističke partije pojavilo neslaganje.

Opoziciona struja u Komunističkoj partiji

To je otkrila i Cai Sija, bivša profesorica u elitnoj kineskoj Centralnoj partijskoj školi, koja je nedavno izbačena iz stranke nekon što je na račun Xija uputila neviđene kritike.

Pod režimom Xija Кomunistička partija Кine ne donosi napredak zemlji. U stvari, ona je prepreka napretku Кine. Vjerujem da nisam jedina koja je željela da napusti ovu stranku. Više ljudi bi željelo da se povuče. Namjeravala sam da napustim stranku još prije nekoliko godina, kada više nije bilo prostora za govor i moj glas je bio potpuno blokiran – poručila je ona iz SAD-a gdje trenutno živi.

Ovakvi komentari od strane nekoga ko je dugo bio istaknuti dio kineskog establišmenta vrlo su neuobičajeni i potencijalno opasni za kinesko rukovodstvo. Cai je otkrila da se u partiji pojavila opoziciona struja, ali da se malo ko usuđuje da to kaže u strahu od političke odmazde u vidu internog partijskog prekršajnog postupka i optužbi za korupciju.

U ovakvom okruženju, Xijeva “nekontrolisana moć” i presudna riječ u donošenju svih glavnih odluka doveli su do neizbježnih grešaka, poput odgovora na izbijanje pandemije korona virusa.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj