BERLINSKA BOLNICA: U kakvom je stanju Putinov kritičar, na koji otrov sumnjaju?

Prof. dr. sc. Andrej Trampuž, slovenski liječnik, specijalist infektologije i interne medicine koji već dugi niz godina živi u Berlinu i radi u bolnici “Charite”, u koju je jučer ujutro primljen na liječenje ruski opozicionar Aleksej Navalni, kaže kako će se za dva do tri dana znati radi li se o trovanju.

– Na osnovu simptoma koje je imao Aleksej Navalni možemo reći da se najvjerojatnije radi o trovanju sličnom onome kakvo je prije otprilike dvije godine imao Pjotr Verzilov, drugi ruski opozicionar koji se zbog sličnog trovanja liječio u bolnici “Charite” u Berlinu. Ako je Navalni otrovan, najvjerojatnije bi se moglo raditi o neuromuskularnom otrovu koji dovodi do paralize – kazao je Trampuž u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

– Smješten je na intenzivnom odjelu naše bolnice, još uvijek je u komi, ali u stabilnom je stanju i o njemu će se brinuti najbolji njemački intenzivisti. Pet sati leta iz Omska do Berlina prošlo je u najboljem mogućem redu i nije bilo nikakvih komplikacija – dodao je.

– Ovaj je slučaj vrlo sličan Verzilovom. I on se liječio u Chariteu i njemu smo uspjeli spasiti život. U liječenje Navalnog uključeni su anesteziolozi, toksikolozi, internisti i intenzivisti. Ako njegovi unutrašnji organi nisu oštećeni i ako ne počnu otkazivati, prvenstveno mislim na jetru, Navalni ima dobre izglede za preživljavanje. No ako organi počnu otkazivati, njegovo se stanje dodatno komplicira i liječenje postaje vrlo neizvjesno – zaključuje.

Medicinski avion u kojemu je glavni politički protivnik Kremlja Aleksej Navalni, koji je u komi pošto njegovo okružje tvrdi da je “otrovan”, sletio je jučer ujutro iz sibirskog grada Omska u Njemačku, gdje će se liječiti.

Ruska bolnica u koju je primljen u četvrtak odobrila je u petak njegov prijevoz u Njemačku, rekavši da je njegovo zdravstveno stanje “stabilno”, pošto se isprva protivila tome.

Navalni je bio na putu iz Tomska, u Sibiru, u Moskvu kad mu je pozlilo. Avion je zbog toga prisilno sletio u Omsk, u zapadnom Sibiru.

Ondje je primljen u bolnicu, na odjel intenzivne njege gdje je priključen na umjetna pluća. Trenutno je u komi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj