GOMILANJE BRODOVA NA SVIM STRANA! Turska izvodi vojne vježbe u Egejskom moru u vrijeme tenzija s Grčkom

Turske vazdušne i pomorske snage izvele su zajedničke vojne vježbe u Egejskom moru, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane te zemlje.

Mornarica

Borbeni avioni F-16, zajedno s ratnim brodovima, učestvovali su u vježbama s ciljem da se “povećaju, održe i poboljšaju operativne sposobnosti zajedničkih operacija” više rodova, navelo je tursko ministarstvo na Tviteru.

Vježbe su održane u vrijeme porasta tenzija između Turske i Grčke u istočnom Sredozemnom moru zbog istraživanja gasa i nafte, a dan nakon što je Turska objavila značajna otkrića gasa u Crnom moru, primjećuje AP.

Grčki i turski brodovi se gomilaju u regionu od kada je predsjednik Redžep Tajip Erdogan naredio da se jedan brod za istraživanje uputi u istočni Mediteran.

Grčka vjeruje da može da eksploatiše resurse u moru kod obale Krita i drugih ostrva u regionu, što je Turska više puta osporila, navodeći da ostrva nisu dio ekskluzivne ekonomske zone.

Erdogan je jučer saopštio da je Turska pronašla najveće polje prirodnog gasa u svojoj historiji u Crnom moru, dodajući da je reč o rezervama od od 320 milijardi kubnih metara.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj