NJEMAČKI NAUČNICI I MUZIČARI UDRUŽILI SNAGE: Koncertom u Leipzigu testirali rizik od zaraze koronavirusom

U njemačkom gradu Leipzigu u subotu je održan neobičan eksperimentalni koncert na kojem su naučnici vodili računa o ponašanju publike, nastojeći proučiti koliki je rizik od zaraze koronavirusom na velikim okupljanjima ovog tipa.

How does coronavirus spread at a concert? Germans do a test

Njemački pop pjevač Tim Bendzko je udružio snage sa naučnicima Univerzitetske bolnice u Halleu kako bi se ustanovilo mogu li se okupljanja velikog broja ljudi u koncertnim dvoranama i na nogometnim stadionima nastaviti i tokom pandemije, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Želimo ustanoviti koliki je broj međusobnih kontakata sudionika koncerta, što zapravo još uvijek nije jasno”, rekao je voditelj studije Stefan Moritz.

Publika na koncertu bila je opremljena uređajima koji omogućavaju praćenje kontakata, dok su senzori na stropu dvorane prikupljali i evidentirali podatke o njihovom kretanju.

German researchers hold pop concerts to test how Covid-19 spreads

Više od 2000 sudionika

Svima je podijeljeno fluorescentno dezinfekcijsko sredstvo. 

Za sudjelovanje u eksperimentu prijavilo se samo 2210 osoba, što je manje od očekivanih 4000 volontera. Organizatori pretpostavljaju da su takvoj brojci kumovale i neke zakašnjele online prijave.

Projekt, nazvan Restart-19 zajednički su organizirale istočne savezne njemačke države Saska i Saska-Anhalt.

U objema je trenutno dopuštena organizacija većih događaja s do 1000 sudionika, no pod precizno određenim uvjetima.

Rezultati studije očekuju se u oktobru.

Svi su sudionici prije subotnjeg koncerta organizatorima morali podnijeti dokaz o negativnom rezultatu testiranja na koronavirus, a za vrijeme koncerta svi su nosili zaštitne maske FFP2.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj