ZAŠTO SU SVI MEDIJI ‘PROPUSTILI’ OBJAVITI OVU VIJEST?! EU se svrstala uz Trampa: Brisel i Washington potpisali prvi ugovor o smanjenju carina u posljednjih 20 godina, a to je tek početak saradnje!

Trgovinski predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Robert Lighthizer i povjerenik za trgovinu Europske unije Phil Hoganpostigli su 21.8.2020. godine sporazum o paketu carinskih sniženja kojima će se povećati tržišni pristup za stotine miliona dolara u američkom i europskom izvozu. Ova sniženja carina su prva smanjenja carina između SAD i EU u više od dvije decenije, stoji na zvaničnoj stranici Europske komisije.

EU-TRAMP

Ukidanje carina

Prema sporazumu, EU će ukinuti carine na uvoz američkih živih i smrznutih proizvoda od jastoga. Američki izvoz tih proizvoda u EU iznosio je preko 111 miliona dolara u 2017. EU će te tarife ukinuti na temelju najpovoljnije države (MFN), retroaktivno od 1. augusta 2020. EU tarife će biti ukinute u razdoblju od pet godina i Europska komisija će odmah pokrenuti postupke usmjerene na trajno mijenjanje tarifa.

Sjedinjene Države smanjit će za 50% svoje tarifne stope na određene proizvode koje EU izvozi u vrijednosti prosječne godišnje vrijednosti trgovine od 160 miliona dolara, uključujući određena pripremljena jela, određenu kristalnu staklenu robu, površinske pripravke, pogonske praške, upaljače za cigarete i drugu robu. Američko sniženje tarifa također će se vršiti na temelju MFN-a i retroaktivno početi 1. augusta 2020. godine.

Ovo je tek početak saradnje

Kao dio poboljšanja odnosa između EU i SAD-a, ovaj obostrano koristan sporazum donijet će pozitivne rezultate ekonomijama Sjedinjenih Država i Europske unije. Namjera je da ovaj paket smanjenja tarifa označi samo početak procesa koji će dovesti do dodatnih sporazuma koji stvaraju slobodniju, pošteniju i recipročnu prekoatlantsku trgovinu “, rekli su ambasador Lighthizer i komesar Hogan u zajedničkoj izjavi.

SDSDSD

Zajednička izjava američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera i evropskog komesara za trgovinu Phil Hogan iznenadila je mnoge jer se pojavila u nekoliko mjeseci prije američkih predsjedničkih izbora i očigledno sugeriše da Brisel nije protiv Trampovog reizbora, odnosno ovaj sporazum predstavlja vjetar u leđa Trampovoj kampanji.

Međutim, još intrigantnije pitanje tiče se medijskog tretmana ove vijesti. Zašto ova iznimno važna vijest nije pronašla mjesto niti u jednom regionalnom mediju, a čak su i vodeći svjetski mediji propustili da je objave?!

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. ТОМИСЛАВ

    Bravo global cir! OVA E TOP VEST

    Reply
  1. […] ZAŠTO SU SVI MEDIJI ‘PROPUSTILI’ OBJAVITI OVU VIJEST?! EU se svrstala uz Trampa: Brisel… Objavljeno u: […]

Komentiraj