Trnka tvrdi da poređenje nije moguće: Entitet Republika Srpska je pravno prihvaćen u Dejtonu, a Kosovo je bilo konstitutivni elemenat Jugoslavenske Federacije

Profesor ustavnog prava i bivši sudija ustavnog suda Bosne i Hercegovine Kasim Trnka osvrnuo se danas na konstantno povlačenje paraleli između Kosova i bh. entiteta RS, ali i jasno stavio do znanja da li je povezivo ovo što se svakom prilikom pokušava povezati.

-Treba reći da se to upotrebljava u onom trenutku kada je tajming pred izbora ili kada se očekuju neke krupnije odluke, u ovom slučaju oko statusa Kosova. Tema se aktuelizira u skladu s opštim konceptom koji zastupa Milorad Dodik i koji ne krije svoje separatističke namjere i koristi svaku priliku da bi to izrazio, pa čak i ovo, gdje pravi paralelu između Kosova i entiteta RS – kaže profesor Trnka.

Pojasnio je ustavno-pravni aspekt ovih pitanja.

Prvo apsolutno je neuporediv status Kosova i RS. Kosovo je bilo konstitutivni elemenat Jugoslavenske Federacije, a predstavnici Kosova su bili zastupljeni kao i Vojvodina na odgovarajući način kao i ostalih šest Republika u bivšoj Jugoslaviji. Učestvovali su u Parlamentu, u Vladi, Ustavnom sudu, a i sami su imali izuzetno visok stepen autonomije, skupštinu, pravosudni sistem itd – pojašnjava Trnka.

Naglasio je da se za vrijeme vladavine Slobodana Miloševića na Kosovu desilo dramatično i masovno kršenje ljudskih prava.

-Prije svega Albanaca i to je moralo izazvati reakciju međunarodne zajednice. Zbog toga je i otvorio se taj proces međunarodnog priznanja Kosova u kome kao što znamo veliki broj država je danas prihvatio nezavisnost i suverenost države Kosova. Nasuprot tome RS nema nije uopšte postojala u vrijeme Jugoslavije, pravno je prihvaćena tek Dejtonskim sporazumom 1995. godine . Vlasti RS, policija i vojska su masovno kršila ljudska prava nesrpskog stanovništva, uključujući ratne zločine, a na kraju i genocid u Srebrenici. To su apsolutno neuporedive stvari – izričit je Trnka.

Izrazio je čuđenje što Mehanizam za proceusiranje ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije odugovlači sa konačnom presudom zločincima.

-Sada imaju dva predmeta, Ratko Mladić i Radovan Karadžić i čudi što ovoliko dugo odugovlače procesne radnje. Bojim se da nekad ima to neku pozadinu i stalno se naglašava da je Mladić lošeg zdravstvenog stanja i pretpostavljam da bi srpska politkia koja vrši određena lobiranja u Hagu, na neki način željela da Mladić ostane konačno nepresuđen, jer u pravu važi dok se konačno ne presuda utvrdi, niko nije kriv. To znači sva njegova odgovornost za genocid i sve druge ratne zločine koje je počinio, ne bi bila kvalifikovana na odgovarajući način, žrtve ne bi doživjele satisfakciju, a srpska politika bi to koristila – poručuje Trnka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj