‘VOJNA NEUTRALNOST’ SRBIJE U PRAKSI! Načelnik Generalštaba Vojske Srbije boravi u Moskvi, zahvalio ruskom kolegi za ‘sveobuhvatnu pomoć’

U okviru posjete Ruskoj Federaciji, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović susreo se danas sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije generalom armije Valerijem Vasiljevičem Gerasimovim, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

ruski-uticaj-12345

General Mojsilović zahvalio je generalu Gerasimovu na sveobuhvatnoj podršci koju Ruska Federacija pruža Republici Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i pomoći Oružanih snaga Ruske Federacije u suzbijanju širenja virusne infekcije kovid 19 u aprilu i maju ove godine. Podsjećamo, avioni ruskih vazdušno-kosmičkih snaga početkom aprila su po odobrenju MVP BiH slijetali i u Banju Luku.

Tokom zvaničnih razgovora dvije delegacije, bilo je riječi o aktuelnoj političko-bezbjednosnoj situaciji u svijetu i regionu s posebnim osvrtom na situaciju na Kosovu, mogućnostima za unaprijeđenje bilateralne vojne saradnje dvije vojske u oblastima od obostranog interesa, kao i o aktuelnom stanju i realizaciji aktivnosti u oblasti vojnotehničke saradnje.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je kao posebno značajnu istakao pomoć Ruske Federacije u opremanju Vojske Srbije savremenom vojnom tehnikom i obuci letačkog i tehničkog osoblja na vazduhoplovima ruske proizvodnje.

Srbija će u okviru vojno-tehničke pomoći dobiti od Rusije 30 tenkova T-72B-3 i 30 modernizovanih lakih oklopnih vozila BRDM-2, od kojih su neki već stigli u Srbiju. Još 2016. godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu su postigli dogovor o isporuci lovaca MiG- 29, tenkova i oklopnih vozila. Avioni su predati Srbiji 20. oktobra 2017. godine.

Srbijanska delegacija na otvaranju najveće izložbe oružja i vojne opreme na svijetu

Delegacija Vojske Srbije je prisustvovala otvaranju međunarodnih vojnih igara i forumu “Armija 2020.”, najvećoj izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u svijetu, na kojoj je više od 1.500 kompanija izložilo preko 28 hiljada eksponata – oružja, vojne i specijalne tehnike, piše Informer.

“Ovo je dobra prilika da se komparativno pogledaju mnoge stvari što radi naša odbrambena industrija i mogu da kažem da imamo dobar pravac, da su naše ambicije koje su pretočene u određena tehnološka rješenja na dobrom putu i ne bismo se postidjeli čak i da naša sredstva ovdje izložimo i da se ravnomjerno takmičimo sa drugima”, rekao je Mojsilović.

Forum “Armija”, koji će trajati do 29. augusta, ove godine se održava na oko 70 lokacija u različitim regionima Rusije, a glavni program se održava u parku „Patriot”, na vojnom poligonu „Alabino”, aerodromu „Kubinka” i jezeru Komsomoljsko, na šezdesetak kilometara od Moskve.

Pohvalivši izuzetnu organizaciju ovogodišnjih “Međunarodnih vojnih igara”, Mojsilović je najavio da Vojska Srbije razmatra da konkuriše za organizaciju jedne od disciplina ovog takmičenja i zaključio da ono predstavlja odličnu priliku za pripadnike vojske da testiraju svoje sposobnosti, ali i da razmijene znanja i iskustva sa kolegama iz oružanih snaga drugih zemalja i razvijaju prijateljske odnose.

Komentiraj