BORBU PROTIV KLIMATSKIH PROMJENA PREPUSTILA ANGELI MERKEL: Greta Thunberg nakon godinu dana pauze ponovno u školskim klupama

Mlada švedska klimatska aktivistkinja Greta Thunberg u ponedjeljak je putem Twittera izvijestila da se, nakon godinu dana stanke, ponovno vraća u školske klupe.

Chancellor Merkel meets Greta Thunberg and Luisa Neubauer - but ...

Svojim je sljedbenicima poručila da je jednogodišnja stanka u njezinu školovanju završila te da je sjajan osećaj ponovo se vratiti u školu. U junu 2019. godine objavila je da prekida školovanje kako bi se tokom 2019. i 2020. posvetila borbi protiv klimatskih promjena.

Prošle se sedmice u  Berlinu sastala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel od koje je zatražila preuzimanje vodstva u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. “Na njoj je velika odgovornost, ali ima velike izglede da preuzime ulogu vodeće osobe u borbi protiv klimatskih promjena”, rekla je Thunberg nakon razgovora s kancelarkom.

U petak je u Berlinu sudjelovala u protestu posvećenom borbi za očuvanje životne sredine, pridržavajući se pritom propisanih mjera fizičke distance.

Tokom proteklih godinu dana Thunberg je razgovarala s klimatskim aktivistima diljem Europe i Amerike te je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir. Prethodno je pokrenula globalni pokret nastojeći skrenuti pozornost svijeta na klimatske promjene. Zbog toga je svakog petka izostajala s nastave, a svoj prvi štrajk organizirala je u augustu 2018. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj