HISTORIJSKI LET: Pompeo otputovao iz Izraela u Sudan “prvim direktnim i zvaničnim letom” između dvije zemlje!

Državni sekretar SAD-a Majk Pompeo otputovao je jutros iz Izraela za Sudan “prvim direktnim zvaničnim letom” iz Tel Aviva u Kartum.

 EPA-EFE/ Anna Moneymaker / POOL

To je drugi dan Popmeovog obilaska Bliskog istoka u cilju normalizacije odnosa jevrejske države i arapskih zemalja. Izrael i Sudan nemaju diplomatske odnose i avion Majka Pompea, u slučaju da negdje usput ne sleti, jeste prvi zvaničan direktan let, rekli su američki zvaničnici.

Na međunarodnom aerodromu Ben Gurion kraj Tel Aviva jedan izraelski zvaničnik je rekao Pompeu da je to historijski let.

Pompeo se u ponedjeljak sastao s premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, a danas će se u Kartumu sastati sa premijerom Abdulahom Hamdokom i generalom Abdel Fatahom al Burhanom.

Očekuje se da će “izraziti podršku produbljenju izraelsko-sudanskih odnosa” i “tranziciji” u toj zemlji poslije tri decenije autokratije predsjednika Omara al Bašira.

Pošto je 13. augusta objavljen sporazum o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, Pompeo pokušava da ubijedi druge arapske zemlje da se približe jevrejskoj državi.

U februaru ove godine poslije sastanka sa sudanskim generalom Abdel Fatahom al Burhanom u Ugandi, Netanjahu je rekao da je pristao “da počne saradnja koja će dovesti do normalizacije odnosa dvije zemlje”, ali je Vlada Sudana tada porekla da se razgovaralo o normalizaciji. Prošle nedjelje su sudanske vlasti stvorile konfuziju kontradiktornim izjavama o postojanju kontakata s Izraelom.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Sudana je hvalio odluku Emirata i rekao da “nema razloga za nastavak neprijateljstva između Sudana i Izraela”. Te njegove riječi izraelski lideri su pozdravili, ali je nekoliko sati kasnije ministar spoljnih poslova Sudana Omar Kamaredin kritikovao svog portparola rekavši da o pitanju odnosa s Izraelom Vlada Sudana nikada nije diskutovala.

Poslije šestodnevnog rata 1967. godine kada je Izrael osvojio Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, većina arapskih lidera se sastala u Kartumu da usvoji rezoluciju “tri ne”: ne miru s Izraelom, ne priznanju Izraela i ne pregovorima sa jevrejskom državom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj