KINA U SVE VEĆIM PROBLEMIMA: Suočavamo se sa “periodom turbulentnih promjena”, moramo se osloniti na unutrašnju potrošnju ako želimo privredni rast!

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je danas da se ta zemlja suočava sa periodom “turbulentnih promjena” i da se zbog rizika rasta spoljnih tržišta sve više moraju oslanjati da unutrašnju potražnju za podsticaj privrednog rasta.

SVIJET TRAŽI ODGOVORE UOČI KONGRESA KOMUNISTIČKE PARTIJE: Kako će ...

Jinping je predsjedavao seminarom sa grupom savjetnika i ekonomista a razgovarali su o srednjoročnim i dugoročnim ekonomskim pojavama u sklopu priprema za izradu nacrta četrnaestog po redu petogodišnjeg plana.

Analitičari navode da bi nacrt petogodišnjeg plana trebalo da bude objavljen na godišnjoj sjednici parlamenta naredne godine i da se Jinping i Kina moraju pripremiti za “period turbulentnih promjena” pošto je pandemija virusa korona podstakla protekcionizam, nanijela je štetu svjetskoj ekonomiji i omela je lance snabdijevanja.

“U predstojećem periodu suočit ćemo se sa sve težim situacijama u spoljnom okruženju i moramo se pripremiti da se izborimo za nizom novih rizika i izazova”, naglasio je Đinping, prenosi kineska novinska agencija Sinhua.

Kineski predsjednik je istakao da će domaće tržište “dominirati nacionalnim privrednim ciklusom”, ali je poručio da će Kina i dalje otvarati svoju ekonomiju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj