KOALICIJA ‘DODIK-ČOVIĆ’ NE MIRUJE: Dodik oštro kritikovao Džaferovića, Krišto napala Cikotića!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da drugi član Predsjedništva BiH Šefik DŽeferović nije autoritet, niti relevantan da priča o Republici Srpskoj, javlja Srna.

DODIK-KRI-TO-123456

‘Ne prijetite nam’

– Razlika između mene i Džaferovića je ta što je on bio komadant u ratu, a ja samo političar. Bio sam poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske što mi je bio ratni raspored, dok je Džaferović bio komandant policije koja je morala da procesuira one koje su sjekli srpske glave u Zenici, gdje je bila njegova zona odgovornosti, a ništa nije preduzeo. I ko je on da priča šta mi možemo ili ne? Nije uopšte relevantan, rekao je novinarima Dodik.

On je istakao da Džaferović nije autoritet koji bi mogao nešto da priča jer je 15. avgusta 1993. ili 1994. godine, o čemu postoje zapisi tadašnjeg Centra službi bezbjednosti Zenica, prisustvovao odsijecanju glava srpskim vojnicima što su radili mudžahedini.

– Nijednog trenutka nisam bio prisutan, niti gledao kada su stradali pripadnici drugih naroda. On ništa nije preduzeo i zaštitio ratne zarobljenike koje štiti međunarodna konvencija. Zašto ih nije zaštitio? Kako da mi vjerujemo u BiH koju on predstavlja?, upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Džaferović ima najmanju mogućnost da prijeti Srbima.

– Nemojte vi nama prijetiti! Srbi ne mrze Bošnjake, ali ono što su uradili Hrvatima, nama sigurno neće! Oni su Hrvate majorizovali u Federaciji BiH, a sada žele da to urade i sa Srbima u uvjerenju da ćemo nestati i da ća nas biti manje. Naravno da nećemo nestati, poručio je Dodik.

Džaferović je ranije izjavio da Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavopravnog poretka BiH ili ne postojati kao entitet, uz prouku “da dobro povedu računa o tome”

Krišto optužila Cikotića da je neozbiljan

Zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto rekla je za Srnu da izjave i poruke koje dolaze iz SDA, ne iznenađuju te da ta stranka za sve što ne funkcionira i za šta bi sama trebala preuzeti odgovornost, traži krivca u drugom.

– Sve stvari, pa i kada je riječ o migrantskoj krizi, trebaju se rješavati sistemski i najbolje bi bilo kada bi to SDA i politički predstavnici poštovali, i kada je riječ o radu parlamenta, izvršne vlasti, odnosno Vijeća ministara – rekla je Krišto reagirajući na tvrdnju SDA da su SNSD i HDZ krivi što se ne rješava migrantska kriza i da te dvije stranke vrše “opstrukcije u donošenju neophodnih odluka na razini BiH koje bi omogućile bolje upravljanje migrantskom krizom”.

Krišto je istaknula da se HDZ zalaže za funkcioniranje pravne BiH i donošenje sistemskih rješenja, pa i kada je riječ o migrantskoj krizi, kao i o drugim pitanjima u zemlji.

– Možemo se vratiti na niz odluka i potkrijepiti ove moje tvrdnje, ali stvari se ne rješavaju i na neki način produbljuje se kriza u BiH i pravi najveća šteta BiH, a potom šteta za sva tri konstitutivna naroda i sve građane koji u njoj žive – navela je Krišto.

Upitana da prokomentira izjave ministra sigurnosti u Vijeću ministara Selme Cikotića da migrantska kriza ima dobre strane i da migranti troše novac u BiH, Krišto je rekla da takve izjave ne zaslužuju komentar.

– To je zaista neozbiljno promatrati na takav način. Migrantska kriza je veliki izazov za BiH, jedan veliki sigurnosni problem koji, svakako, treba promatrati i s humanitarne strane – navela je Krišto.

Na pitanje očekuje li da će Cikotić pomjeriti stvari sa mrtve tačke kada je riječ o ilegalnim migrantima u BiH, Krišto kaže da u ovom trenutku nema takav dojam.

– Iz svega što smo do sada vidjeli, jasno je da se problemi samo gomilaju, a da se ni na kakav način ne prilazi sistemski problemu ilegalnih migranata kako bi se on riješio. Ovakav način rada i način na koji je Cikotić imenovan za ministra sigurnosti, najbolje govore o tome kakav je pristup SDA u funkcioniranju pravne BiH – zaključila je Krišto.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj