NOVI REKORDI NA WALL STREETU: Investitori ohrabreni Trampovim mjerama i podacima o napretku u borbi protiv koronavirusa!

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u borbi protiv koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 378 bodova ili 1,35 posto, na 28.308 bodova, dok je S&P 500 porastao 1 posto, na rekordan 3.431 bod, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na rekordnih 11.379 bodova.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se vijestima o napretku u liječenju koronavirusa. Američke su vlasti, naime, odobrile korištenje krvne plazme ljudi koji su izliječeni od covida-19 za liječenje oboljelih.

Premda je Svjetska zdravstvena organizacija skeptična u vezi takvog liječenja zbog nedovoljno kvalitetnih podataka, ulagače je ohrabrio još jedan korak prema bržem oporavku oboljelih, kažu analitičari.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom i financijskom.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute u veljači, udaljen 4,2 posto, dok je u odnosu na početak godine u minusu 0,8 posto.

Nasdaq je, pak, od početka godine na dobitku gotovo 27, a S&P 500 oko 6 posto.

Takav brzi oporavak indeksa zahvaljuje se dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama američkih vlasti, vrijednima više hiljada milijardi dolara.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 1,71 posto, na 6.104 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,36 posto, na 13.066 bodova, a pariški CAC 2,28 posto, na 5.007 bodova.

(Globasl CIR/Agencije)

Komentiraj