OPERATIVNI PODACI POLICIJE: U Crnoj Gori se pripremaju incidenti na dan izbora

Direktor crnogorske Uprave policije Veselin Veljović tvrdi da raspolažu operativnim podacima da pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira na dan parlamentarnih izbora, u nedelju, 30. augusta.

SRBI SE DIGLI U VIŠE GRADOVA: Crnogorska policija suzavcem razbila ...

Naša saznanja ukazuju da ova lica preko društvenih mreža i drugih kanala zagovaraju da tokom glasanja i nakon zatvaranja biračkih mesta građani izađu na ulice, izazivaju nemire i narušavaju javni red”, kaže on u izjavi dostavljenoj agencijama.

Veljović je rekao da će policija u svim gradovima odlučno i odgovorno postupati, a oni koji budu pokušali ispoljiti “destruktivno i ekstremno ponašanje, izazivati građansku nestabilnost i kršiti zakonske propise biće spriječeni i snosiće odgovornost”.

“Pozivam građane da svi zajedno podijelimo odgovornost i sačuvamo građanske i civilizacijske vrijednosti društvene zajednice kao zajedničko dobro i interes svakog pojedinca i porodice”, naveo je Veljović u izjavi.

Parlamentarni izbori 30. augusta bit će 11. od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove nezavisnosti 2006. godine. Prvo glasa ima 540.026 građana Crne Gore.

Čanak: Litije od starta politički pokret, SPC i opozicija spremaju incidente

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da se na izborima u Crnoj Gori u nedjelju brani evropska ideja na Balkanu i ocijenio da “provelikosrpska i prokremaljska” opozicija priprema incidente u toj državi, u slučaju da bude poražena na izborima.

Crna Gora mora ostati svjetionik prozapadne i proevropske misli. Upravo takva Crna Gora ne odgovara interesima Kremlja, odnosno političke elite koja sada vodi Rusiju, tako da se plašim da ćete se susresti sa incidentima u noći između nedjelje i ponedjeljka. Takav scenario već najavljuju provelikosrpske i prokremaljske opozicione snage u Crnoj Gori“, rekao je Čanak za podgoričke Dnevne novine.

Dodao je da ne sumnja u pobjedu proevropskih i pronatovskih snaga u Crnoj Gori.

Čanak je ocijenio da su protestne litije koje u Crnoj Gori organizuje Srpska pravoslavna crkva, navodno jer je nezadovoljna Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u toj državi, zapravo politički skupovi.

“Litije su od starta bile politički pokret da se Crna Gora kao nezavisna država ukine, da se njena uloga svede na privezak beogradske ili kremaljske politike, što je u konačnici svejedno. Sve to na čemu se intenzivno radi treba da završi ukidanjem ne samo Crne Gore kao države, nego i prava na osjećaj pripadnosti Crnoj Gori i etničkoj pripadnosti crnogorskom narodu. To je sada potpuno jasno“, kazao je Čanak.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj