OVJENČAN ZLATNIM GLOBUSOM I SA ŠEST OSKARA: ‘Amerikanac u Parizu’ premijerno prikazan u Londonu prije 69 godina

Godine 1952. nagrađen sa šest Oscara, uključujući one za najbolji film i scenarij, te ovjenčan Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg filma, romantični mjuzikl glasovitog Vincentea Minnellija “Amerikanac u Parizu” imao je premijeru 26. kolovoza 1951. godine u Londonu.

An American in Paris (1951) directed by Vincente Minnelli ...

Radnja filma vodi nas tih godina u Pariz koji za sve umjetnike predstavlja pravi raj. Amerikanac Jerry Mulligan kojeg sjajno igra Gene Kelly, ambiciozan je mladi slikar koji životareći u skromnoj mansardi želi uspjeti u pariškim umjetničkim krugovima.

Jerry provodi vrijeme s najboljim prijateljima Adamom Cookom (O. Levant) i Henrijem Baurelom (G. Guétary), uživa u zabavljanju djece i zadirkivanju simpatičnog Georgesa (E. Borden), vlasnika kavane Bel Ami. Dok je Adam ambiciozni pijanist koji mašta o velikoj karijeri, Henri je cijenjeni igrač u sretnoj vezi s privlačnom Lise (L. Caron).

Jednog dana, pored Jerryjevog uličnog štanda na kojem on bezusoješno pokušava prodati svoje slike, zaustavi se elegantna Milo Roberts (N. Foch) i kupi dva platna. Jerry prihvati njen poziv da je u luksuznoj limuzini otprati kući, a Milo mu ubrzo otkrije da ona vjeruje u njega i da mu želi biti mecena…

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj