PREDSTAVLJANJE ‘NEURALINKA’: Elon Musk za dva dana predstavlja čip koji se ugrađuje u mozak i spaja sa kompjuterima

Neuralink, kontroverzni čip Elona Muska, koji će se ugrađivati u mozak, stiže mnogo ranije, naime, “demo” verziju ove tehnologije vidjet ćemo već ovog petka.

Elon Musk veut connecter les cerveaux directement à internet | Jam

Vijest je stigla manje od mjesec dana nakon što je Musk najavio da je njegova posljednja start-up kompanija, Neuralink, razvila čip koji će promijeniti svijet.

Kako tvrde, uz njega će prohodati oni koji su nepokretni, kontrolirat ćemo raspoloženje, unaprijediti ljudske sposobnosti, a muziku ćemo streamati direktno u mozak. 

Musk je prethodno, uz poruku “ujedinjenje s vještačkom inteligencijom (AI)”, najavio da ćemo demonstraciju čipa vidjeti u noći s petka na subotu, na eventu koji će se održati, po našem vremenu, u ponoć.

Musk je objavio kako ćemo u petak vidjeti robota, koji je stvoren da priključi ovu tehnologiju na naš mozak, a saznat ćemo i dokle su došli s testiranjem na ljudima. 

Cilj kompanije Neuralink je spojiti ljude s računarima, a Musk je već nekoliko puta kazao kako želi ovo uraditi prije nego što, kako je rekao, “AI preuzme dominaciju na planeti.”

Svi koji se odluče na ovaj korak, morat će proći proces, sličan laserskoj operaciji oka – a neurohirurški robot će ugrađivati fleksibilne supertehnološke niti u naš mozak.

Ovaj proces još uvijek je tajna, ali Musk kaže da će u narednih godina, čip postati “nova normalnost” za mnoge, baš kao što su danas mobiteli. 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj