PUTINOVA VIZIJA BUDUĆNOSTI: Predstavljen novi ruski tenk koji ima ‘elektro-termohemijski’ top!

Konceptualni primjerak dvosekcijskog “tenka budućnosti”, napravljenog da naslijedi najnovije oklopno vozilo Armata u ruskoj vojsci nakon 2040-ih, predstavljen je na ovogodišnjem međunarodnom vojnom i tehnološkom sajmu Army-2020 u Moskvi.

1066788119-0-100-3286-1948-1200x0-80-0-1-01386a5f45ab8011ab34f1eecfc53cd2

Koncept je, između ostalih, predstavio i Institut za testiranje oklopnih sredstava i oružja, koji kreira napredni oklop za novi tenk, prenosik Tass.

Iz Instituta vjeruju kako će tenk Armata i njegove varijante biti efikasni na bojnim poljima do 2040-ih, ali i kako je već sada neophodno postaviti temelje za tenkove nešto dalje budućnosti.

“Specijalisti instituta predstavili su takvo borbeno vozilo u obliku dvosekcijskog dizajna. Prednji borbeni modul može biti kontrolni odjel s tri člana posade i jako oklopljenom kapsulom. Na srednjem dijelu bi trebala biti bespilotna kupola s elektro-termohemijskim topom, koji bi imao automatsko punjenje”, naveo je zamjenik šefa Instituta, pukovnik Jevgenij Gubanov.

Drugi dio tenka bi trebao biti popunjen sa 3.000 konjskih snaga jakom motorom, kao i kopnenim i zračnim dronovima predviđenim za izviđanje, traženje mina i za druge sigurnosne funkcije.

Tenk budućnosti” će za top koristiti nova sredstva umjesto baruta, koja će se paliti električnim pražnjenjem, a ispaljivat će projektile koji će letjeti nadzvućnom brzinom.

Na prednjem dijelu, zajedno s reaktivnim oklopom, bit će zasljepljujući laser i generator elektromagnetnog pulsa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj