RADIT ĆEMO NA REDUCIRANJU TENZIJA! Maas: Grčka i Turska se igraju vatrom u istočnom Mediteranu, a najmanja iskra može izazvati katastrofu!

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je danas da Turske zagovara dijalog kako bi se prevazišle tenzije s Grčkom u istočnom Mediteranu u vezi s pomorskim razgraničenjima i energetskim istraživanjima.

Maas′tan Ankara ve Atina′ya ″doğrudan görüşme″ çağrısı | AVRUPA ...

Šef njemačke diplomatije Maas se danas u Atini sastao s grčkim kolegom Nikosom Dendiasom, a nakon sastanka je kazao da se Grčka i Turska igraju vatrom u istočnom Mediteranu i dodao da bi i najmanja iskra mogla izazvati katastrofu.

Maas je najavio da po završetku posjete Grkoj putuje i u Tursku kako bi se u Ankari sastao sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom.

Turska je u nedjelju poslala Navtex poruku da do 27. augusta produžava aktivnosti broda Oruc Reis koji vrši seizmička hidrokarbonska istraživanja na istoku Mediterana.

Grčka, koja osporava prava Turske u Sredozemnom moru, jučer je poslala Navtex poruku u kojoj je najavila četverodnevnu vježbu zračnih i pomorskih snaga na istoku Mediterana.

Turska je zemlja s najdužom obalom na Sredozemnom moru i odlučna je u zaštiti svojih prava na istočnom Mediteranu. I šef njemačke diplomacije Maas je danas u Atini kazao da Turska želi dijalog te je dodao kako će i Njemačka raditi na reduciranju tenzija u regiji.

Podsjetivši da su Evropska unija i Njemačka stajale uz Grčku tokom nedavnih tenzija, Maas je kazao da je dijalog u interesu svih strana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj