SARAJEVO JE UVIJEK BILO MULTIETNIČKO I PRIPADALO JE SVIMA! Prevljak: Milorad Dodik može da se osjeća kao gubitnik jer planovi Karadžića i Mladića da pokore i podijele Sarajevo nisu uspjeli!

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo Fikret Prevljak kazao je da su historijski netačne teze Milorada Dodika o “čistim srpskim općinama” u Sarajevu, te da predstavljaju izraz namjerno iskrivljene svijesti.

PREDSJEDNIK KANTONALNOG ODBORA SDA POJASNIO! Prevljak: Imamo 19 ...

– Sarajevo ni u jednoj svojoj općini, ali i kao cjelina, nikada nije bilo “čisto” srpsko, već je odvajkada bilo multietničko, te je pripadalo svima, i Bošnjacima, i Hrvatima i Srbima, i Jevrejima i svim drugim bh. narodima. Zbog toga su ga sarajevski jevreji i nazvali “Malim Jerusalemom”. U protekloj agresiji na Bosnu i Hercegovinu grad je odbranjen herojskim naporom njegovih stanovnika, na čelu sa pripadnicima Armije Republike BiH koju su u velikom broju činili i Srbi. I želim da kažem da sam lično ponosan što sam komandovao brigadom koja je branila Sarajevo, a u kojoj su bili i Srbi i Hrvati – kazao je.

Kako ističe, ove lažne teze o “čistim srpskim područjima” bile su temelj zločinačke ideologije Radovana Karadžića koja je dovela do agresije na BiH i nesrpski živalj u njoj, ali se na koncu okrenula i protiv samog srpskog naroda, tjerajući sarajevske Srbe da napuste Sarajevo.

– Svi se dobro sjećamo kako su Krajišnikove i Karadžićeve bande u februaru i martu 1996. na Grbavici i Ilidži palile kuće onih Srba koji nisu htjeli da napuste ognjišta svojih predaka. Odbrana Sarajeva tokom agresije i očuvanje njegove cjelovitosti u Dejtonu jeste pobjeda i glavnog grada i države BiH. Dodik može da se s tim u vezi osjeća kao gubitnik, jer planovi Karadžića i Mladića da pokore i podijele Sarajevo nisu uspjeli, ali mu lažiranje historijskih činjenica neće pomoći – zaključio je Prevljak.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj