TVRDE DA JE NADGLEDAO KINESKE VOJNE VJEŽBE! Snažan protest Pekinga zbog američkog špijunskog aviona

Kina je uputila “snažan protest” SAD koje optužuje da su poslale izviđački avion “U2” u zonu zabranjenog leta iznad vojnih vježbi kineskih snaga sa bojevom municijom.

China says US U-2 spy plane disrupted its military exercises - CNN

Kina već dugo osuđuje američke špijunske aktivnosti dok se SAD žale na “nebezbjedna” presretanja koje vrše kineske letjelice.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je “U2” letjela bez dozvole iznad zone zabranjenog leta u sjevernom vojnom regionu gdje se vrše manevri sa bojevom municijom, čime se “ozbiljno miješa u uobičajene vojne aktivnosti”.

U saopštenju se napominje da je vrlo lako moglo doći do pogrešne procjene ili “neočekivanog incidenta”.

“U pitanju je čin čiste provokacije i Kina je odlučno protiv toga. Već smo uložili snažan protest američkoj strani”, ističe se u kineskom saopštenju.

U saopštenju američke vojske navodi se da je let “U2” obavljen u indopacifičkom regionu i da je bio “unutar prihvatljivih međunarodnih pravila i regulativa za letove”.

U saopštenju se dodaje da će pripadnici pacifičkih vazduhoplovnih snaga nastaviti sa letovima i da djeluju tamo gdje to omogućava međunarodno pravo “te vrijeme i frekventnost po izboru SAD”.

Letjelica “U2” može da leti na visini većoj od dva kilometra i da vrši izviđačke aktivnosti iz daleka.

Nije poznato gdje se incident desio, ali Kina trenutno vrši vježbe u Bohajskom moru. Slični manevri u toku su u Žutom i Južnokineskom moru.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj