VIJEĆE SIGURNOSTI BEZ KONSENZUSA O SANKCIJAMA IRANU! Ambasadorica SAD-a poručila: ‘Presjednik Tramp nikada neće dopustiti da najveći državni sponzor terorizma u svijetu bez ikakvih prepreka kupuje i prodaje avione, tenkove, projektile’

Ujedinjeni narodi neće poduzimati daljnje korake u vezi sa zahtjevom Sjedinjenih Država da se Iranu ponovo uvedu sankcije, izjavio je u utorak predsjednik Vijeća sigurnosti UN-a.

U Vijeću nije postignut konsenzus pa predsjednik ne može poduzimati daljnje korake”, izjavio je veleposlanik Indonezije Dian Triansyah Djani, čija zemlja u kolovozu presjeda Vijećem sigurnosti.

Američka veleposlanica pri UN-u Kelly Craft odmah je objavila priopćenje u kojem osuđuje stajalište Vijeća sigurnosti. 

Mjesecima smo Vijeću govorili da presjednik Tramp nikada neće dopustiti da najveći državni sponzor terorizma u svijetu bez ikakvih prepreka kupuje i prodaje avione, tenkove, projektile i druge vrste konvencionalnog oružja”, kazala je Craft u priopćenju.

“Podsjećali smo članice na naše pravo prema rezoluciji 2231 na pokretanje postupka ponovnog uvođenja sankcija i na našu čvrstu namjeru da ga pokrenemo ako Vijeće ne pokaže hrabrost i moralnu jasnoću”, naglasila je američka veleposlanica pri UN-u.

Činjenica da se SAD odlučio za taj potez zacijelo nije nikoga iznenadila, dodala je Craft.

SAD su 20. augusta službeno zatražio od UN-a da se Iranu ponovo uvedu sankcije zbog kršenja međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iako se iz njega povukao.

Britanija, Francuska i Njemačka, supotpisnice sporazuma, odmah su odbacile američki zahtjev, podsjeća dpa.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj