VUČIĆ NAJAVIO ‘BESANE NOĆI’ U WASHINGTONU: Danas će ga posavjetovati Milorad Dodik, osoba sa američke crne liste!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je sinoć da su u toku pripreme za sastanak sa predstavnicima Prištine u Washingtonu i da se ne zna šta će biti agenda. 

Susret Vučić – Dodik danas u Beogradu | GlobalCir

On je rekao da će Beograd biti spreman za sve opcije i da će se odluke donositi na mudar način. Za RTS je naveo da su u toku pripreme za sastanak i da ne pretjeruje kada kaže da je Beograd deset puta spremniji nego Priština i da to mogu da potvrde međunarodni predstavnici.

“Radimo svaki dan, pripremamo se po cijeli dan”, ukazao je predsjednik Srbije i dodao da se ne zna šta će tačno biti agenda, ali da bi trebalo da se priča o ekonomiji. Ipak, kako kaže, moguće prisustvo Donalda Trampa govori da su moguće možda i još neke ideje. “Mogu da kažem ljudima u Srbiji da nemam sumnje da će to za delegaciju koju vodim i sve nas biti besane, ne lake noći, ali da znamo svoj zadatak i kolika je svetinja koju čuvamo”, istaknuo je i dodao da je Srbija najvažnija bez obzira ne sve izazove.

Poručio je ljudima da se ne brinu i da on ima iskustva, da se sastajao s najvišim svjetskim liderima. “I to mi daje za pravo da mogu da kažem da ćemo odluke donositi na mudar način”, rekao je Vučić uz napomenu da se neće odbijati ništa tek da bi se odbilo, da se neće prihvatati ono što je loše i porazno za zemlju. “Čekamo da vidimo šta su prijedlozi”, kazao je Vučić.

Čovjek sa američke crne liste pokušava kontrolisati pregovore u Washingtonu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastat će se danas sa zvaničnicima RS-a, predsjednicom ovog entiteta Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem, kao i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, piše Faktor.

Na sastanku će se, kako je to ranije najavljeno, razgovarati o dokumentima koje su vlasti entiteta RS dostavile predsjedniku Republike Srbije.

Cilj dostavljanja tih dokumenata je pokušaj vezanja statusa entiteta RS-a sa statusom Kosova uoči predstojećih pregovora Srbije i Kosova u Washingtonu, što je potvrdio i sam Dodik. Drugim riječima, Dodik nastoji nametnuti kao temu u Bijeloj kući separatističke politike entiteta RS.

Iako je sadržaj Dodikovih dokumenata izazvao burne reakcije u probosanskoj političkoj javnosti, on zapravo nosi mnogo pogubnije posljedice po Srbiju i entitet RS, čije bi javnosti trebale kontačno shvatiti da su upravo oni najveće žrtve Vučićevih i Dodikovih manipulacija. Konačni rezultat ovakvog “političarenja” može biti jedino degradacija srpskog naroda, ekonomije Srbije i njenog međunarodnog ugleda, koji je u svakom slučaju ne nezavidnom nivou.

Ono što privlači pažnju jeste izostanak političkog sluha HDZ-a BiH i Hrvatske, pa i predsjednika Zorana Milanovića. Naime, Dodik je najavio nametanje iste teme Hrvatskoj i Milanoviću, a posredstvom šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića. Da li to znači da Dodik, čovjek sa američke crne liste, može diktirati tempo na političkoj sceni i Beogradu i Zagrebu? Dodik se ne namjerava tu zaustaviti, već pokušava preko Vučića diktirati i pregovore u Washingtonu između Kosova i Srbije.

Od ranije je sasvim jasno da Dodik ne razumije baš najbolje međunarodne odnose, a naročito način na koji funkcionira administracija predsjednika SAD-a. Uprkos potrošenih nekoliko desetina miliona dolara na lobiranje u Washingtonu, jedini rezultat tog investiranja je Dodikova pozicija na američkoj crnoj listi, na kojoj mu društvo pravi stranački kolega Nikola Špirić.

Funkcija predsjednika SAD-a i njegove diplomatije je preozbiljna da bi joj Dodik nametao teme, što je činjenica koja potvrđuje izostanak bilo kakvog smisla u pokušajima iz entiteta RS da utječu na međunarodne odnose.

Ono što je Dodik uspio jeste u domaćim okvirima, a to je “izboriti se za naklonost” Dragana Čovića, sa kojim neumorno radi na destabilizaciji BiH. Takva politika ne samo da je sputavala BiH i sve njene građane, već je redovno skupo koštala cijeli region, što bi zvanični Zagreb trebao bolje razumijevati od Čovića i Dodika.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj