(FOTO/VIDEO) Redizajnirana Porsche Panamera: Najviše promjena sakriveno ispod haube!

Ako se ijedan automobil uspio etablirati kao simbol osobnog uspjeha, onda je to svakako ovaj.

Vole ga svi, od sportaša preko filmskih diva i pjevača, pa sve do uspješnih poslovnih ljudi. Dakako, sve rečeno itekako vrijedi i u našoj regiji gdje se svaka vijest čeka s posebnom pažnjom. Pogađate, govorimo o Panameri čije je obnovljeno izdanje Porsche predstavio svekolikoj javnosti.

Ekskluzivna limuzina iz Porschea glavninu novosti krije ispod atraktivnog odijela. Ponuda je šarolika, a ide preko novog hibrida sve do Turbo S izdanja od 630 KS. Dotična izvedba je i najzanimljivija. 630 KS i 820 Nm znači plus od 80 KS i 50 Nm u odnosu na dosadašnji model.

Četverolitreni V8 je dorađen, a budući vlasnik moći će osjetiti što znači 3,1 sekundi do 100 km/h i 315 km/h maksimalca. Dorađen je i zračni ovjes, Porsche Active Suspension Management (PASM) i sustav stabilizacije Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) uključujući Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). 

Turbo S već se dokazao. Na legendarnoj stazi Nürburgring-Nordschleife test vozač Lars Kern je krug duljine 20,832 kilometara završio za točno 7:29,81 minuta, što je službeni rekord u kategoriji “gornja klasa“.

Ako ste skromnijih apetita tu je Panamera GTS s V8 biturbo motorom te 480 KS i 620 nm. Više snage i poboljšana zvučna kulisa su dodatni plus. Konačno, tu su Panamera i Panamera 4 pokretane 2.9 V6 biturbo motorom s poznatih 330 KS i 450 Nm, ali i dotjeranim podvozjem i elektronskom logistikom.

U domeni hibrida novost je 4S E-Hybrid s većom baterijom od 17,9 kWh i do 54 km električnog dosega. Kombinacija elektromotora snage 136 KS koji je integriran u PDK mjenjač s osam stupnjeva i 2,9-litarskog V6 biturbo agregata s 440 KS postiže se sinergijski efekt od 560 KS i 750 Nm. A to znači odličnih 3,7 sekundi do 100 km/h i 298 km/h maksimalca.

U pogledu arhitekture kupci mogu birati klasičnu izvedbu, ali i Sport Turismo te Executive s produljenim međuosovinskim razmakom. A kad je dizajn u pitanju spomenimo nove detalje poput maske hladnjaka, izmijenjenih svjetala, te većim usisnicima. Straga su u skladu s ostatkom game svjetla sada spojena trakom, a na GTS dodatno zatamnjena. Novi su i alu naplatci promjera 21 cola.

Umjesto popisa opreme reći ćemo samo da je ponuda još bogatija i uključuje potpuno umrežavanje.

Stoga završimo cijenom, a ona postaje aktualna od listopada kada prvi primjerci dolaze u salone. Lista narudžbi je već sad otvorena, a situacija je sljedeća. U Njemačkoj cijene počinju s 91.345 eura za Panameru. Panamera 4 je dostupan od 95.289 eura naviše, Panamera 4S E-Hybrid od 126.841 euro naviše, Panamera GTS od 136.933 eura naviše i Panamera Turbo S od 179.737 eura.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj