GRČKA RATIFICIRALA POMORSKI SPORAZUM S EGIPTOM! Stoltenberg: NATO pokušava izbjeći incident između Grčke i Turske!

NATO traži načine da izbjegne nehotične sukobe u istočnom Sredozemlju dok podržava njemačke diplomatske napore da umiri sukob članica NATO-a Grčke i Turske oko energetskih resursa u podmorju, rekao je čelnik Sjevernoatlantskog saveza u četvrtak.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je Reutersu da zapadni savez razmatra mjere izbjegavanja sukoba kako bi spriječio nehotične incidente u tom području u kojemu se nalazi veliki broj ratnih plovila, iako nije išao u detalje. 

Istražujem mogućnosti razvoja NATO mehanizama za sprječavanje incidenata i nesreća, niz mehanizama dekonflikcije“, rekao je Stoltenberg u intervjuu nakon što se sastao s ministrima obrane EU.

Činjenica da se tamo nalazi puno brodova, puno vojne moći u prilično ograničenom području, već to je razlog za brigu“, rekao je Stoltenberg.

EU uvučena u sukob

NATO saveznice Turska i Grčka žestoko se razilaze u mišljenju po pitanju iskorištavanja rezervi prirodnog plina nedaleko od Kipra, a također različito gledaju na veličine svojih obalnih pojasa. Uvukle su Europsku uniju i susjedne zemlje u sukob, koji je ranije ovaj mjesec prerastao u manji sukob između turskih i grčkih fregata.

Turska i Grčka, kojima su se pridružile NATO saveznice Francuska i Italija, u međuvremenu su održale suparničke vježbe na istom području Sredozemlja. 

“Dekonflikcija” u vojnom žargonu može značiti uspostavljanje komunikacijskih veza između suparničkih vojski na istome području, kao što je to SAD učinio s Rusijom i Sirijom. 

Krajem 2015. godine NATO je počeo koristiti svoje avione s radarima blizu Sirije kako bi izbjegao nesreće, nakon što su turski borbeni avioni srušili ruski bombarder koji je zalutao u njezin zračni prostor iz Sirije.

Stoltenberg je rekao da bi žurni sastanci koje je održao njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ove sedmice u Atini i Ankari trebali biti podržani kako bi zemlje smanjile tenzije.

Mislim da je važno podržati njemačke napore da se stvori platforma za dijalog, za pregovore između dviju NATO saveznica, Turske i Grčke”, rekao je Stoltenberg. 

Grčka ratificirala pomorski sporazum s Egiptom

U međuveremnu, parlament u Atini ratificirao je u četvrtak kontroverzni pomorski sporazum koji je Grčka potpisala s Egiptom o granicama na istočnom Mediteranu.

Ratifikacija je uslijedila nedugo nakon što je šef njemačke diplomacije Heiko Maas u ponedjeljak posjetio Grčku i Tursku i pokušao ohrabriti obje strane na dijalog i izbjegavanje konflikta u toj regiji.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj