MINISTARSTVO SIGURNOSTI BiH: Pakistan iskazao spremnost na saradnju s BiH u procesu deportacije migranata

Bosna i Hercegovina dobila je potvrdan odgovor i spremnost na saradnju države Pakistan u procesu identifikacije i deportacije ilegalnih migranata iz te zemlje koji se trenutno nalaze u našoj državi.

Arhiva ministar sigurnosti - Bild.ba

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine napravilo je pomak u kontroli i mogućoj readmisiji ilegalnih migranata koji borave u BiH u zemlje njihovog porijekla.

“S obzirom da najveći broj migranata u BiH dolaze sa područja Pakistana, ministar sigurnosti Selmo Cikotić se među prvim sastancima nakon preuzimanja ove funkcije, susreo sa ambasadorom Islamske Republike Pakistan u BiH Muhammadom Khalid Rao. Poseban fokus bio je na saradnji dvije države u upravljanju kretanjima migranata i otklanjanja negativnih posljedica njihovog boravka na prostoru Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju Ministarstva sigurnosti.

Tom prilikom ukazano je na važnost potpisivanja Sporazuma o readmisiji između BiH i Pakistana, koji je pokrenut još 2010. godine.

Nakon toga, Ministarstvo sigurnosti BiH obavješteno je od Ministarstva vanjskih poslova BiH da je vlada u Islamabadu izrazila razumijevanje i spremnost za potpisivanje ovog važnog sporazuma za BiH.

Ovaj prvi pozitivan odgovor došao je kao rezultat novog pristupa Ministarstva sigurnosti BiH, da se problemi migrantske krize rješavaju kroz upotrebu međunarodnih mehanizama i jačanje partnerskih odnosa sa državama koje su izvor migracija. Na ovaj način stvaraju se pravne i praktične pretpostavke za readmisiju, odnosno povratak migranata iz Pakistana koji ilegalno borave u BiH“, zaključuje se u saopćenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj