NAPETO U SREDOZEMLJU, U SUKOB SE UKLJUČILI TRAMP I MERKELOVA! Turska najavila nove ‘neograničene vojne vježbe’, Francuskoj poručila: ‘Vrijeme maltretiranja je gotovo!‘

Turska je najavila u četvrtak nove mornaričke vježbe blizu svojih obala te je optužila Francusku za “maltretiranje” dok se sukob po pitanju sredozemnih energetskih bogatstava pretvara u mrtvu vojnu trku. 

EGIPAT IMA NAJVEĆE REZERVE PRIRODNOG GASA NA MEDITERANU! Merkelova i  Al-Sisi o gasovodu koji će pomutiti račune Izraelu i Turskoj, nekoliko dana  nakon što je Egipat zatražio 28 milijardi funti britanskog duga

Turska mornarica rekla je da će održati “vježbe gađanja” na rubu svojih teritorijalnih voda u sjeveroistočnom uglu Sredozemnog mora sljedeći utorak i srijedu, piše Jutarnji.

Ministar odbrane Hulusi Akar rekao je da su bušotine “sekundarno povezane” i da se direktno ne tiču kontroverzne turske potrage za prirodnim plinom zbog čega su u sukobu s Grčkom i EU. Dvije članice NATO-a održavaju suparničke ratne igre u sukobu koji bi mogao ugroziti pristup Europe velikim energetskim zalihama i dodatno destabilizirati ratom uništenu Libiju i dijelove Bliskog Istoka. 

Američki predsjednik Donald Tramp razgovarao je s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu – što je bilo njegovo prvo miješanje u sukob koji bi mogao eskalirati. 

Turski ministar obrane nije rekao hoće li Oruc Reis, turski istraživački brod i njegove popratne mornaričke fregate u četvrtak napustiti vode koje svojata Grčka, kao što je planirano.  No upozorio je: “Nema ni roka ni ograničenja” turskim vježbama i istraživanju istočnog Sredozemlja.  “Provodit će se onoliko koliko je potrebno… Ustrajni smo da zaštitimo svoja prava.”

Pokušaji posredovanja Njemačke i Trampa

Pokušaji Njemačke da umiri retoriku i pokrene razgovore zasad su bili neuspješni. Njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas, koji je proveo nekoliko posljednjih dana pokušavajući pokrenuti dijalog između Atine i Ankare, pozvao je da se okončaju vojni manevri u istočnom Sredozemnom moru. “Trebamo diplomatsko rješenje za ovaj sukob… Niko neće riješiti ovaj sukob vojnim brodovima u istočnom Sredozemlju”, rekao je u Berlinu.

Ranije u četvrtak, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je spor koji uključuje NATO partnere Tursku i Grčku “duboko zabrinjavajući.” “Njemačka je pokušavala doprinijeti deeskalaciji”, dodala je.

EU ministri vanjskih poslova pozabavit će se krizom u Berlinu u četvrtak, dok je predsjednik SAD-a Donald Tramp opipao puls obiju strana kroz svoju rundu telefonske diplomacije.  Bijela kuća rekla je da je Tramp “izrazio zabrinutost zbog pojačanih tenzija između NATO saveznica Grčke i Turske.” Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je kasnije da je Atina “spremna za značajnu deeskalaciju – no pod uvjetom da Turska odmah obustavi provokativne radnje.”

Erdogan je već odbacio mogućnost dogovora o preduvjetima prije nego što je i razgovarao s Grčkom.  Tursko predsjedništvo reklo je da je Erdogan “podsjetio Trampa da naša zemlja nije ta koja stvara nestabilnost u istočnom Sredozemlju.” Erdogan je “naglasio da je Turska poduzela konkretne korake što dokazuje da je zainteresirana za smanjenje tenzija i za dijalog”, reklo je predsjedništvo. 

Francuska podupire Grčku

S europske strane, Grčku podupire vojno moćna Francuska.  Francuske frigate i borbeni avioni pridružili su se u srijedu grčkim ratnim igrama – uključujući Italiju i Kretu – dok je Turska priredila manje demonstracije sile u blizini američkog mornaričkog broda.

Francuska intervencija djelomično je uznemirila Tursku. “Vrijeme maltretiranja je gotovo. Ne možete nas prisiliti da djelujemo na određeni način pomoću maltretiranja”, Akar je poručio Francuskoj u televizijskom intervjuu. “Prazan je san misliti o sprječavanju ili promjeni aktivnosti Turske ili turskih vojnih sila“, rekao je o francuskoj vojnoj prisutnosti u regiji. 

Akar je također apelirao na Grčku da se prestane skrivati iza Francuske te je rekao: “Kao Turska i Grčka moramo riješiti svoje probleme razgovorom… Kažemo da trebamo razgovarati, trebamo dijalog i želimo rješenje.”

U međuvremenu, djeluje da je EU podijeljena po pitanju svoga odgovora. Grčki plan da sankcionira Tursku propao je tokom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na video konferenciji 14. augusta.  Grčka će ponovno pokušati sa svojim planom na sastanku EU-a u Berlinu u četvrtak i petak. 

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj