SLJEDEĆE SEDMICE MACRON PONOVO U BEJRUTU! Francuska upozorava na opasnost potpunog kolapsa Libana!

Ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Yves Le Drian upozorio je danas kako je Liban u tako dubokoj političkoj i ekonomskoj krizi, da mu prijeti opasnost od potpunog kolapsa, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

MACRON1234

Vlada Libana je podnijela ostavku poslije optužbi za ukorjenjenu korupciju i nemar poslije eksplozije u bejrutskoj luci 4. augusta kada je poginulo skoro 200 osoba, a razrušeni su dijelovi glavnog grada Bejruta.

„Ova zemlja je na ivici“, ocijenio je Le Drian za Radio RTL i spomenuo siromaštvo, nezaposlenost i inflaciju, dodavši kako danas postoji „rizik od nestanka Libana“ ako hitno ne formira vladu i uvede reforme.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron naredne sedmice će doputovati u trodnevnu posjetu Libanu, bivšem francuskom protektoratu, dodaju agencije.

On će ponuditi podršku Francuske poslije razorne eksplozije i nastojati da osigura da milioni međunarodne pomoći idu onima kojima su potrebni.

„Nećemo potpisati blanko ček Vladi koja ne primjenjuje reforme, posebno javnih službi i bankarskog sistema“, rekao je Le Drian.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj