NE DOPUŠTAJU IM POLITIČKI MENTORI?! SDA: Tužilaštvo BiH odbija procesuirati izvršioce masakra na Markalama

Stranka demokratske akcije oglasila se saopćenjem u kojem je poručila kako je “skandalozno da ni 25 godina nakon drugog masakra na Markalama Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije još uvijek procesuiralo neposredne izvršioce ovog monstruoznog zločina u kojem je ubijeno 43 i ranjeno 84 Sarajlija”.

SAOPĆENJE SDA: Razumljivo je da Tegeltija brani tužiteljicu Tadić, ona ga  je sačuvala od procesa u aferi 'Potkivanje' - GlobalCir

“U procesima pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Haagu dokazano je, van svake sumnje, da su masakr počinile snage tzv. Vojske Republike Srpske, zbog čega su zasad prvostepeno presuđeni Ratko Mladić i pravosnažno Stanislav Galić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima obavezu da pronađe i kazni niže oficire i pripadnike VRS, koji su bili neposredni izvršioci ovog masakra, ali to očigledno trenutnom rukovodstvu Tužilaštva nije prioritet, jer im to ne dopuštaju njihovi politički mentori.

Apsolutna sramotna činjenica za Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, jeste da postoje svjedočenja vojnika tzv. Vojske Republike Srpske, u procesima u Haagu, o tome kako su im komandanti brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa direktno naređivali da granatiraju ambulantna kola i dženaze, a Tužilaštvo nikada nije napravilo nijedan korak na njihovom procesuiranju”, navodi se u saopćenju SDA.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj